5 fabels over de nadelen van infrarood verwarming
Infrarood verwarming is een relatief nieuwe manier van huisverwarming. Er doen nogal wat geruchten de ronde over deze nieuwe verwarmingsmethode. Zo zou infrarood verwarming nadelen hebben, zoals hoge kosten of gezondheidsrisico's. Maar wat is waar van deze geruchten? In deze blog lees je over vijf fabels over de nadelen van infrarood verwarming.
Hoe werkt infrarood verwarming?
Infrarood verwarming werkt door met een speciaal paneel infraroodstraling naar objecten of mensen te sturen. Waar je met een kachel de lucht verwarmt, wordt door de straling directe warmte naar oppervlakken gestuurd. Hierdoor wordt de warmte gelijkmatig verdeeld.
De temperatuur is met infrarood verwarming heel nauwkeurig af te stellen. De opwarmingstijd is snel en de temperatuur kan precies worden afgestemd op jouw voorkeur.
De panelen voor infrarood verwarming kunnen aan het plafond of aan de muur worden bevestigd. Het plafond wordt hierbij vaak aangeraden, omdat op deze manier niets de straling van het paneel in de weg zit.
Fabels over infrarood verwarming
Omdat deze technologie nog niet zo heel lang op de markt is, is er nog wat onduidelijkheid over. Hierdoor zijn er wat fabels over infrarood verwarming ontstaan, die mensen tegen kunnen houden om voor IR-verwarming te kiezen. In hoeverre zijn die fabels fictie?
Hier zijn een paar van de fabels:
- Hoge kosten
- Veel energieverbruik
- Niet effectief genoeg
- Moeilijk te installeren
- Schadelijke straling
Hoge kosten
De aanschaf en installatie van IR-panelen zou gepaard gaan met torenhoge kosten. Nu is het inderdaad zo dat de aanschaf van infrarood panelen duurder is dan van een traditionele cv-ketel. Maar toch zijn IR-panelen goedkoper dan gasverwarming.
Het voordeel zie je namelijk terug in het verbruik. Op de lange termijn liggen de kosten van het verbruik van gas voor de traditionele cv-ketel hoger dan de energiekosten voor infrarood verwarming. Omdat IR-verwarming op stroom loopt, is deze verwarmingsmethode bovendien goed te combineren met zonnepanelen. Hierdoor vallen de verbruikskosten nog lager uit.
Veel energieverbruik
Een apparaat dat warmte afgeeft en op stroom werkt, verbruikt dat niet heel veel energie? Welnu, dat valt reuze mee. Infrarood verwarming werkt efficiënter dan verwarming met gasketels. Alle energie die gebruikt wordt, komt namelijk direct bij jou als gebruiker terecht.
Bij een traditionele verwarming gaat een deel van de energie verloren. Dat deel is namelijk nodig om eerst de lucht in de ruimte te verwarmen. Pas daarna worden indirect objecten en personen in de kamer verwarmd.
In de praktijk hangt veel van het energieverbruik af van de grootte van het huis, hoe goed er is geïsoleerd, maar ook hoe je zelf met de verwarming omspringt. Bij verantwoord gebruik zal een verwarmingssysteem dat op stroom werkt vaak voordeliger zijn dan het verbruik van gas.
Niet effectief genoeg
Er wordt van infrarood verwarmingspanelen gezegd dat ze voor het gehele huis niet effectief genoeg zijn. In sommige gevallen is dat helaas ook zo. Als een huis niet goed genoeg is geïsoleerd, zijn IR-panelen niet sterk genoeg als hoofdverwarming.
De panelen kunnen dan echter nog wel goed dienst doen als aanvullende verwarming in kleine ruimtes. Infrarood verwarming voor een badkamer is bijvoorbeeld een uitstekende manier om een aangename temperatuur na het douchen te creëren.
In een goed geïsoleerd huis werkt infrarood verwarming op zich goed, al is het niet de goedkoopste manier van verwarmen. Strikt genomen is een warmtepomp een efficiëntere manier om een heel huis op temperatuur te houden. In de praktijk zul je met IR-verwarming alleen de kamers verwarmen waar je op dat moment gebruik van maakt. Het benodigde vermogen zal daarom lager zijn als je op deze manier slim de verwarming gebruikt.
Moeilijk te installeren
Dat infrarood verwarming moeilijk te installeren is, is niet waar. Infrarood panelen zijn juist heel makkelijk in huis te plaatsen. Om een paneel te laten werken heb je eigenlijk alleen een stroomaansluiting nodig. Ter vergelijking, voor een CV-systeem heb je waterleidingen nodig die door het gehele huis lopen en radiatoren die de warmte verspreiden.
Schadelijke straling
Een IF-paneel maakt gebruik van straling. Bij het woord "straling" moeten veel mensen denken aan narigheid zoals radioactieve straling. Is dat bij infrarood straling terecht? Nee. Infraroodstraling is volstrekt veilig.
Het is zelfs veiliger dan zonlicht. Zonlicht bevat ultraviolette straling. Dit is de reden waarom je tijdens een erg zonnige zomerdag jezelf met zonnebrandcrème moet insmeren. Je loopt anders de kans om te verbranden. Met infrarood straling gebeurt dit niet.
Veelgestelde vragen
Is infrarood verwarming goedkoper dan gas?
Ja, in principe wel. Infrarood verwarming maakt gebruik van stroom. Net als met elektrische kachels of vergelijkbare soorten verwarming ben je hiermee goedkoper uit dan met gas.
Let wel, als je het hele huis voor een groot deel van de dag wilt verwarmen is een CV met gasketel vaak voordeliger. Infrarood verwarming blinkt qua lage kosten juist uit als je een kleiner deel van het huis voor enkele uren wilt verwarmen.
Welke soorten infrarood verwarming zijn er?
De meest gebruikte vormen van infrarood verwarming in huis zijn infraroodpanelen aan de wand of het plafond, infrarood vloerverwarming en mobiele infraroodverwarmers.
Wat voor onderhoud heeft een infrarood paneel nodig?
Een IR-paneel heeft heel weinig onderhoud nodig. Regelmatig stof afnemen is voldoende om de panelen goed te laten werken. Omdat de panelen geen bewegende onderdelen hebben, hoeft er ook nauwelijks iets aan mechanisch onderhoud te gebeuren.
Kun je met infrarood verwarming grote ruimtes verwarmen?
Infrarood verwarming van grote ruimtes is goed mogelijk, al heb je hiervoor misschien wel meerdere panelen nodig. Die panelen moeten op een slimme manier in de kamer worden geïnstalleerd. Infrarood verwarming in de woonkamer werkt het beste als bijvoorbeeld een paneel aan het plafond bij de meest gebruikte zithoek wordt geplaatst.
Vraag gratis offertes aan
Overweeg je om infrarood verwarming in huis te installeren? Je bent altijd goedkoper uit als je verschillende lokale bedrijven met elkaar vergelijkt. Offertevergelijker helpt hierbij. Binnen enkele minuten krijg je via ons platform gratis en vrijblijvend tot vier offertes toegestuurd. Zo maak je altijd de meest voordelige keuze.