Afzuiging in de badkamer: de voordelen van ventilatie
Een badkamer heeft afzuiging nodig. Goede ventilatie voor de badkamer voorkomt een hoop problemen, ook voor de rest van het huis. Maar tot welke problemen leidt slechte ventilatie eigenlijk?
Woon je in een ouder huis waar in de badkamer de luchtafzuiging aan verbetering toe is? Of ben je een grondige renovatie van plan waarbij extra aandacht nodig is voor een ventilatiesysteem? In deze blog vertellen we je meer over afzuiging in de badkamer.
Problemen door slechte ventilatie
Slechte ventilatie leidt tot de volgende problemen:
- Schimmelvorming
- Ophoping van radon
- Risico's door gasboilers
- Aantasting van het huis
- Verminderd wooncomfort
Schimmelvorming
Een van de belangrijkste redenen om voor een goede afzuiger voor de badkamer te zorgen is het voorkomen van schimmelvorming. Een badkamer is vaak vochtig. Bij slechte ventilatie hoopt vocht zich op, waardoor de kans op schimmels toeneemt. Schimmels zijn niet alleen schadelijk voor de muren en het plafond van de badkamer. Schimmelsporen kunnen allergische reacties veroorzaken en zijn gevaarlijk voor mensen met astma.
Ophoping van radon
Radon is een radioactief gas dat in de natuur voorkomt. Vaak is radon niet schadelijk. Kleine hoeveelheden die vanuit de grond in een woning terechtkomen, worden vaak op natuurlijke wijze afgevoerd. Als er echter geen afzuiging is, kan radon zich ophopen. In dat geval vormt radon wel een risico. Langdurige blootstelling aan radon kan mogelijk leiden tot longkanker. Een kleine ruimte als een badkamer moet daarom goed worden geventileerd.
Risico's door gasboilers
Als je gebruik maakt van een gasboiler is een goede afzuiging onontbeerlijk. In kleine ruimtes kan het verbruik van gas leiden tot het ophopen van koolmonoxide. Dit is extreem gevaarlijk, omdat dit het risico geeft op koolmonoxidevergiftiging. Ventilatie garandeert de aanwezigheid van schone lucht en gaat dit risico actief tegen.
Aantasting van het huis
Vocht geeft niet alleen een grotere kans op hardnekkige schimmels. Het is ook funest voor de kwaliteit van het huis. Deurkozijnen worden vatbaar voor houtrot, verf laat los en de voegen van de tegels worden aangetast. Een goed ventilatiesysteem zorgt ervoor dat de levensduur van het bouwmateriaal wordt gewaarborgd. De badkamer wordt zo optimaal beschermd.
Verminderd wooncomfort
De beste badkamer is een frisse badkamer. Afzuiging zorgt ervoor dat nare luchtjes worden afgevoerd. Zonder ventilatie blijven stinkende geuren in de badkamer hangen, wat al snel een domper is voor het wooncomfort in huis. Afzuiging van de badkamer in het plafond is een hele praktische manier om dit probleem tegen te gaan.
De oplossing: mechanische ventilatie
De meest gebruikte vorm van afzuiging is mechanische ventilatie. Bij mechanische ventilatie zuigt een elektrische ventilator vochtige lucht naar buiten. Deze oplossing wordt vaak gebruikt bij badkamers zonder ramen. Badkamerventilatoren werken vaak met een schakelaar, die gekoppeld is aan het licht. Zet je het lichtknopje om, dan schakel je ook de ventilator aan. Ze kunnen ook worden geïnstalleerd met vochtsensoren of bewegingssensoren.
Opbouwventilator
Een opbouwventilator is een goedkope mechanische ventilator die makkelijk kan worden geïnstalleerd. De ventilator heeft alleen maar stroomtoevoer en een opening naar de buitenzijde van het gebouw nodig. De ventilator wordt op de muur of aan het plafond geplaatst. Een nadeel is wel dat dit type ventilator vrij luidruchtig is en vaak met moeite buiten het zicht te plaatsen is.
Inbouwventilator
Bij een inbouwventilator wordt de ventilator buiten het zicht gemonteerd in het luchtkanaal of tussen twee luchtbuizen in. Een inbouwventilator geeft veel minder geluidsoverlast dan een opbouwventilator. Een nadeel is echter wel dat de installatie iets meer voeten in de aarde heeft. Daardoor is een inbouwventilator vaak duurder en lastiger te onderhouden.
Inbouwventilatoren komen in de vorm van buisventilatie en kanaalventilatie. Buisventilatie is vooral geschikt voor kleine badkamers en wc's. Deze vorm van ventilatie is anders niet krachtig genoeg voor grotere ruimtes. Voor een grote badkamer is met name kanaalventilatie geschikt
Afzuiging integreren in de renovatie
Bij een badkamer renovatie is aandacht voor ventilatie van groot belang. In overleg met het installatiebedrijf moet worden gekeken naar de beste plek voor de afzuiging. Zo kan een ventilatiesysteem zo strak mogelijk worden geïntegreerd met de rest van renovatie. Dit zorgt niet alleen voor de broodnodige luchttoevoer en -afvoer, maar ook voor een stijlvolle en mooi vormgegeven badkamer.
Veelgestelde vragen
Wat kost een ventilatiesysteem voor de badkamer?
De prijzen voor een ventilatiesysteem lopen uiteen van € 250 tot € 1.000, inclusief installatie. Een afzuiger voor de badkamer in het plafond is vaak iets moeilijker om te installeren in de wand. Daarom zijn installaties van afzuigers in het plafond vaak iets duurder.
Zorgt een raam in de badkamer voor genoeg ventilatie?
Als een badkamer alleen een toilet bevat, is alleen een raam in principe genoeg voor ventilatie. Als een badkamer ook een bad of douche bevat, raden we aan om een afzuigventilator naast het raam te installeren.
Hoe maak ik een afzuigunit in de badkamer schoon?
Je kunt de afzuigunit reinigen door de afdekkap te verwijderen. Maak de kap schoon met warm water en zeep en laat deze drogen. De ventilatorbladen moet je voorzichtig schoonmaken met een vochtige doek. Zorg er hierbij voor dat er geen water op de motor van de ventilator komt. Neem de binnenzijde van het ventilatiekanaal af met een doek of ga er met een stofzuiger langs. Voor een optimale werking van de afzuigunit raden we aan om de ventilator zo om de zes maanden op deze manier te reinigen.
Vraag gratis offertes aan
Ben je van plan om de badkamer een grondige renovatie te geven? Door offertes van lokale bedrijven met elkaar te vergelijken, kun je tot wel 30% besparen. Offertevergelijker helpt je daarbij. Aan de hand van je postcode krijg je binnen enkele minuten gratis en vrijblijvend tot vier offertes toegestuurd. Zo maak je altijd de beste keuze.