09-07-2024

Alles over kruipruimtes

Veel Nederlandse huizen hebben een kruipruimte. Maar waar dient een kruipruimte eigenlijk voor? Welke problemen brengt deze ruimte met zich mee? En wat kost het om je kruipruimte te isoleren? Lees hier alles in deze blog.

Wat is een kruipruimte?

Kruipruimte isoleren | OffertevergelijkerEen kruipruimte is een ruimte onder de vloer van een huis. Deze ruimte is zo laag, dat een gemiddeld volwassen persoon alleen kruipend zich door deze ruimte kan bewegen. Je kan de kruipruimte met een luik betreden. Dit luik is vaak te vinden onder de deurmat bij binnenkomst van de woning.

Waar dient een kruipruimte voor?

Een kruipruimte wordt aangelegd om alle waterleidingen en andere buizen die door het huis lopen te verbergen. De buizen staan vaak niet mooi in het interieur van een woning en worden daarom zo veel mogelijk uit het zicht geplaatst. De kruipruimte is hier een uitstekende plek voor. Ook dient de kruipruimte als een buffer tussen de vloer van de woning en de koude ondergrond. Vocht en kou uit de grond komen hierdoor niet direct in huis.

De problemen van een kruipruimte

Vaak zijn kruipruimtes van oude woningen niet goed geïsoleerd. Hierdoor is het In een kruipruimte vaak koud. De vloer van de kruipruimte staat in direct contact met de aardbodem. Zo trekt de koude temperatuur van de grond ongehinderd de kruipruimte in. Hoewel de kruipruimte als buffer bedoeld is om kou uit de grond tegen te gaan, leidt een slecht geïsoleerde kruipruimte alsnog tot warmteverlies in huis.

Door de kou en het gebrek aan zonlicht kan er bovendien vocht in de kruipruimte ontstaan. Een kruipruimte heeft ventilatie nodig. Als er te weinig ventilatie in de kruipruimte is, trekt die vocht niet weg. Een vochtige kruipruimte kan op den duur leiden tot problemen zoals schimmels.

Bodemisolatie in de kruipruimte

Alles over de kruipruimte | Offertevergelijker

Merk je dat de kou en vocht vanuit de kruipruimte in de vloer van de benedenetage trekt? Maak dan gebruik van bodemisolatie. Bij deze isolatiemethode wordt de bodem van de kruipruimte bedekt met isolatiemateriaal. 

Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen, zoals EPS-parels, schelpen en isolerende matrassen. Na installatie condenseert vocht alleen tegen het isolatiemateriaal. Hierdoor trekt de kou en het vocht niet meer naar de vloer van de begane grond van het huis. Ook wordt de temperatuur in de kruipruimte warmer.

Vloerisolatie in de kruipruimte

De kruipruimte kan ook worden gebruikt om vloerisolatie aan te brengen. In dat geval wordt een isolerende laag aan de bovenzijde van de kruipruimte aangebracht. De laag wordt feitelijk aan de onderkant van de vloer van de woning geplaatst. Deze laag moet naadloos op het plafond van de kruipruimte aansluiten. Daarom is dit vaak een klus die je beter door een erkend bedrijf kunt laten uitvoeren.

Vloerisolatie is vooral bedoeld om warmteverlies via de vloer van de begane grond van het huis tegen te gaan. Dit leidt tot een aangename temperatuur van de vloer en tot een besparing op stookkosten.

Isoleren kruipruimte | Offerte vergelijken

Veelgestelde vragen

Wat moet je doen bij grondwater in de kruipruimte?

Water in de kruipruimte is een probleem, dat kan leiden tot schimmelgroei of schade aan de structuur van het huis. De kruipruimte leegpompen is daarom van groot belang. Vervolgens moet de kruipruimte worden gedroogd. Schakel daarna een gespecialiseerd bedrijf in om te kijken wat de beste maatregelen voor jouw situatie zijn. Dit kan bijvoorbeeld een vochtscherm, verbeterde ventilatie of een pompsysteem zijn.

Wat zijn de kosten van de kruipruimte isoleren?

De kosten van kruipruimte-isolatie hangt af van een aantal factoren. Deze factoren zijn onder andere de manier die wordt gebruikt, hoe toegankelijk de kruipruimte is en hoe groot het oppervlak is dat moet worden geïsoleerd. Bij een oppervlak van 75 m2 moet je uitgaan van een prijs van ongeveer € 3.000.

Hoe kun je vocht in de kruipruimte met schelpen tegengaan?

Een laag schelpen in de kruipruimte is een vorm van bodemisolatie. De schelpen hebben de natuurlijke eigenschap om water op te nemen. Het vocht wordt opgenomen totdat het weer is verdampt. Dit maakt schelpen bij uitstek geschikt om vochtophoping in de kruipruimte tegen te gaan.

De schelpen gaan dankzij een isolerende werking warmteverlies tegen. Verder gaan schelpen lang mee, zonder dat hun werking achteruit gaat. Daarbij heeft een laag schelpen verder geen onderhoud nodig.

Vraag gratis offertes aan

Heb je ook last van een vochtige en koude kruipruimte en wil je deze laten isoleren? Door offertes van lokale bedrijven met elkaar te vergelijken vind je snel de goedkoopste opties. Offertevergelijker helpt hierbij. Binnen enkele minuten sturen wij je gratis en vrijblijvend tot vier offertes toe. Zo maak je altijd de beste keuze!

Stuur mij gratis offertes

 

  • Offertevergelijker is sinds 2017 actief als vergelijkingssite voor klussen, installaties en services. Met een netwerk van meer dan 600 bedrijven kunnen wij de meest geschikte offertes binnen jouw regio laten zien. Dankzij onze partners hebben we expertise over alles van zonnepanelen tot kunststof kozijnen.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media