14-08-2024

Alles wat je moet weten over de split unit airco

Steeds meer huiseigenaren kiezen ervoor om een vaste airco te kopen en te plaatsen. Iedere zomer lijkt er wel een nieuw warmterecord te worden verbroken, waardoor meer koeling in huis geen overbodige luxe meer is. Veel particulieren die airconditioning kopen, blijken dan vaak voor split airco te kiezen.

Wat zijn de sterke punten van deze vorm van airconditioning en waar moet je op letten als je split airco laat installeren? Daarover lees je meer in deze blog.

Wat is een split airco?

Split airco is een vorm van airconditioning waarbij gebruik wordt gemaakt van binnen- en buitenunits. De binnenunit zuigt warme lucht uit de kamer waar deze unit is geïnstalleerd. De warme lucht wordt vervolgens langs een buizentraject naar de buitenunit gebracht.

Tijdens dat traject komt de lucht langs een warmtewisselaar met koelvloeistof, waardoor de lucht in de buitenunit in water verandert. Dat water komt vervolgens als koelvloeistof terug in de binnenunit. Door dit proces wordt warme lucht in koude lucht omgezet.

alles over split unit airco's | Offertevergelijker

De voordelen van split airco

Een airco split unit heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van andere airconditioners zoals monoblock airco of mobiele airco.

De ventilator bevindt zich in de buitenunit, waardoor binnenshuis weinig geluid door de airco wordt geproduceerd.

Split airco units werken met filters waarmee stof, stuifmeel of andere hinderlijke stoffen uit de lucht worden gehaald. Dit zorgt ervoor dat de luchtkwaliteit in huis beter wordt mensen met hooikoorts of stofallergieën

Verder kun je dankzij meerdere binnenunits (multi split airco) heel precies afmeten welke delen van het huis je wilt koelen. Daardoor wordt minder energie verspild aan koeling in ruimtes waar dit niet nodig is. Sowieso werken split airco's efficiënter dan mobiele of centrale airco-systemen.

De voordelen in het kort:

  • Stil in het gebruik
  • Efficiënt qua energieverbruik
  • Filters zorgen voor schonere lucht
  • Verkoeling alleen in specifieke delen van het huis

Een split airco kopen

Een airco split unit kopen inclusief montage is een investering. Een single split airco kost ergens tussen de € 1.700 en € 3.400. Afhankelijk van hoeveel binnenunits je wilt gebruiken kost multi split airco tussen de € 3.100 en € 5.650.

Het verschil in prijs heeft te maken met een aantal factoren. Airco's komen in verschillende merken, die ieder een eigen prijs hebben. Een groot deel van de uiteindelijke kosten heeft ook te maken met de hoeveelheid werk die voor de installatie nodig is. Als het installatiebedrijf door middel van betonboringen en het plaatsen van lange koelleidingen het huis aan moet passen, zal dit meer werkuren vergen. In dat geval zullen de arbeidskosten en dus ook de totaalprijs hoger uitvallen.

Elk installatiebedrijf hanteert eigen tarieven voor arbeidskosten. Daarom is het aan te raden om offertes van lokale bedrijven naast elkaar te leggen om zo te zien wat in jouw situatie de beste keuze is. Let daarbij ook op keurmerken voor het gebruik van F-gassen, zoals het DEKRA-keurmerk of het STEK-certificaat.

Wat is een split unit airco? | Offertevergelijker

Veelgestelde vragen

Wat is het stroomverbruik van een split airco unit?

Met een single split airco unit verbruik je per uur ongeveer 0,75 kWh, oftewel ongeveer € 0,21. Per dag komt dat neer op 6 kWh (€ 1,69) en per jaar rond de 240 kWh (ongeveer € 68). Het verbruik bij een multi split airco ligt hoger. Met een verbruik van 1,65 kWh (€ 0,47) per dag kom je per dag op 13,2 kWh (€ 3,72) en op jaarbasis op 528 kWh (€ 150).

Hoe lang gaat een split airco unit mee?

Een split airco unit heeft een levensduur van 10 tot 20 jaar. Hoe lang de unit meegaat hangt voor een groot deel af van hoe intensief deze wordt gebruikt. Regelmatig onderhoud helpt om de unit zo lang mogelijk in goed werkende staat te houden.

Kun je met een airco ook verwarmen?

Je kunt een split airco unit gebruiken om te verwarmen. In feite is een split airco unit een lucht lucht warmtepomp. Het verwarmingsproces werkt nagenoeg precies hetzelfde als hoe de airco unit voor koude lucht zorgt. Het enige verschil is dat het proces als het ware is omgekeerd: koude lucht wordt uit de kamer gehaald, waarna warmtewisselaars warme lucht de kamer inpompen.

Heeft verwarmen met airco nadelen?

Het grootste nadeel van verwarmen met split airco is dat dit meer stroom verbruikt. Daarbij ben je met verwarmen met split airco net als bij een warmtepomp afhankelijk van de temperatuur van de buitenlucht. Als de buitenlucht zeer koud is, kan het systeem niet genoeg warmte hieruit halen. De werking van het systeem neemt hierdoor af.

Alles wat je moet weten over split unit airco-systemen| Offertevergelijker

Vraag gratis offertes aan

Overweeg je om een split airco systeem aan te schaffen? Het helpt dan om verschillende bedrijven in de buurt met elkaar te vergelijken. Zo vind je altijd de voordeligste en best passende opties. Offertevergelijker helpt je hierbij. Binnen enkele minuten krijg je via ons platform tot vier verschillende offertes gratis en vrijblijvend toegestuurd.

Stuur mij gratis offertes

  • Offertevergelijker is sinds 2017 actief als vergelijkingssite voor klussen, installaties en services. Met een netwerk van meer dan 600 bedrijven kunnen wij de meest geschikte offertes binnen jouw regio laten zien. Dankzij onze partners hebben we expertise over alles van zonnepanelen tot kunststof kozijnen.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media