21-01-2025

De opbrengst van zonnepanelen in de winter

Zonnepanelen in de winter wekken minder energie op dan in de zomer. Heeft het gebruik van zonnepanelen in dit seizoen dan nog wel zin? Jawel! Waarom zonnepanelen ondanks de gure weersomstandigheden ook in de winter effect hebben, leggen we uit in deze blog.

Waarom werken zonnepanelen in de winter minder goed?

zonnepanelen in de winter | Offertevergelijker

Zonnepanelen werken minder efficiënt in de winter dan in de zomer. Deze redenen hiervoor zijn als volgt:

  • Minder daguren
  • De hoek van de zon
  • Slechte weersomstandigheden

Minder daguren

De dagen zijn in de winter korter dan in de zomer. De kortste dag van het jaar valt op 21 december, terwijl de langste dag in de zomer op 21 juni valt. In december, januari en februari zijn er tussen de 50 tot 70 daguren. In de zomermaanden juni, juli en augustus zijn dat 200 tot 220 daguren. Zonnepanelen hebben daglicht nodig om energie op te wekken. Door het verschil in daguren is er ook een verschil in energieopbrengst.

De hoek van de zon

In de winter staat de aardas in verhouding tot de zon schuiner dan in de zomer. Dit zorgt ervoor dat de zon lager aan de hemel staat. Zonnestralen maken hierdoor een kleinere hoek ten opzichte van het aardoppervlak. Kortom, de winterzon schijnt minder direct. Het gevolg hiervan is dat de zonnestralen in de winter minder krachtig zijn dan in de zomer. De opbrengst van zonnepanelen wordt tijdens daguren hierdoor iets lager.

Slechte weersomstandigheden

Zolang er zonlicht is, blijven zonnepanelen werken. Door het aantal daguren en de hoek van de zon werken zonnepanelen echter minder krachtig dan in de zomer. Er is nog een derde factor voor hoe goed zonnepanelen werken: het weer.

Bij een stralende blauwe lucht zullen panelen meer energie opwekken dan bij grijs weer. Diffuus zonlicht zoals bij een grijze winter- of herfstdag is minder krachtig dan directe zonnestralen. Ook kan het in de winter gaan sneeuwen. Als een zonnepaneel door sneeuw wordt bedekt, zal het paneel zijn werk niet kunnen doen.

Een verschil met de eerder genoemde factoren is echter dat er niets zo veranderlijk is als het weer. Een prachtig stralende zon in de winter komt ook in Nederland voor, terwijl we allemaal bekend zijn met hoe nat en grijs Nederlandse zomers kunnen zijn.  Het verloop van de stand van de aarde in verhouding tot de zon is daarentegen ieder jaar hetzelfde.

Opbrengst van zonnepanelen in de winter | Offertevergelijker

Waarom toch zonnepanelen in de winter?

Hoewel de opbrengst in de winter lager is, is er nog steeds opbrengst. Alle beetjes helpen om een energierekening omlaag te brengen. Zoals we zien zijn er een aantal redenen waarom zonnepanelen in de winter minder goed werken dan in de zomer. Wat echter geen reden is, is de temperatuur. Zonnepanelen hebben zonlicht nodig, maar niet zozeer de warmte van de zon. Bij koelere temperaturen werken zonnepanelen zelfs beter in het geleiden van de energie.

Hoeveel KwH levert een zonnepaneel per maand in de winter?

Zonnepanelen wekken tijdens de wintermaanden per maand ongeveer 2 tot 5 kWh per paneel op. Met 10 panelen is dat een opbrengst van ongeveer 20 tot 50 kWh per maand. Bij een huis zonder warmtepomp is dit goed voor ongeveer 20% van de totale energiebehoefte.

Hebben zonnepanelen in de winter nut? | Offertevergelijker

Een warmtepomp en zonnepanelen in de winter

Een warmtepomp werkt doorgaans door warmte uit de lucht te halen en deze door het huis te pompen. In de winter is de buitenlucht vaak kouder dan in de zomer. Voor de warmtepomp is dat geen probleem. Ook uit koude lucht kan namelijk nog steeds warmte worden gewonnen. Wel heeft een warmtepomp hier meer energie voor nodig.

Het gebruik van zonnepanelen kan hierbij een uitkomst bieden. De zonnepanelen kunnen net dat beetje extra geven, waardoor de energierekening van de warmtepomp in de winter toch weer wat lager uitvalt dan normaal. Met 10 zonnepanelen kun je tot aan 30% van het maandelijkse energieverbruik van de warmtepomp tegemoetkomen .

Zonnepanelen nuttig in de winter | Offertevergelijker

Veelgestelde vragen

Werken zonnepanelen bij bewolking?

Ja, zonnepanelen werken ook bij bewolkte weersomstandigheden. Hoewel direct zonlicht beter werkt, laat ook diffuus zonlicht de panelen energie opwekken. Diffuus zonlicht is zonlicht dat door wolken egaal wordt verspreid, zoals bijvoorbeeld bij een grijze herfstdag. Kort gezegd, zolang er daglicht is, zijn zonnepanelen in werking.

Hoe verwijder je sneeuw van panelen?

Je kunt sneeuw van zonnepanelen verwijderen met een borstel. Het is belangrijk dat je hier geen hard of scherp voorwerp gebruikt, omdat de panelen kwetsbaar zijn. Zeker voor moeilijk te bereiken panelen op het dak is het soms beter om te wachten tot de sneeuw vanzelf weer wegsmelt.

Kunnen zonnepanelen kapot vriezen?

Zonnepanelen van goede kwaliteit die correct zijn geïnstalleerd kunnen niet beschadigd raken door vorst. Wat wel schadelijk kan zijn is als er bij kou heet water over de panelen wordt gegoten. Ook antivriesmiddelen kunnen de panelen beschadigen. Het is daarom het beste als je bij vorst wacht tot het ijs vanzelf weer smelt.

Zonnepanelen in de wintermaanden | Offertevergelijker

Vraag gratis offertes aan

Wil je zonnepanelen laten plaatsen? Door offertes van verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken vind je de goedkoopste opties. Het platform van Offertevergelijker helpt daarbij. Binnen enkele minuten krijg je gratis en vrijblijvend tot 4 verschillende offertes van lokale bedrijven toegestuurd. Zo maak je altijd de voordeligste keuze.

Vraag nu gratis offertes aan!

 

  • Offertevergelijker is sinds 2017 actief als vergelijkingssite voor klussen, installaties en services. Met een netwerk van meer dan 600 bedrijven kunnen wij de meest geschikte offertes binnen jouw regio laten zien. Dankzij onze partners hebben we expertise over alles van zonnepanelen tot kunststof kozijnen.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media