Een dakkapel plaatsen in zes stappen
Een dakkapel is een uitstekende manier om meer ruimte in huis te creëren. De extra bruikbare vierkante meters aan woonoppervlak zorgen niet alleen voor meer comfort. Het huis stijgt in woonwaarde als je een goede dakkapel laat plaatsen. Maar hoe doe je dat precies? Welke stappen moet je nemen en waar moet je precies op letten? Dat lees je in deze blog.
Een stappenplan voor een dakkapel
Een dakkapel laten plaatsen is een flinke onderneming, die je woning grondig zal veranderen. Hoewel het proces op zich binnen een dag kan zijn voltooid, is het belangrijk dat je de juiste voorbereidingen treft. Daarom hebben we hier een stappenplan opgesteld:
- Planning en oriëntatie
- Check voor vergunningen
- Vind de juiste specialist
- Voorbereidingen voor de plaatsing
- De plaatsing van de dakkapel
- Klaar! En nu?
1. Planning en oriëntatie
Als je een dakkapel op je woning wil plaatsen, moet je jezelf afvragen wat de dakkapel precies moet doen. Moet de dakkapel meer woonruimte creëren? Zo ja, wat ga je met die woonruimte precies doen? Hoeveel licht moet er via de dakkapel binnenvallen? En wil je dat er zonnepanelen op de dakkapel kunnen worden geïnstalleerd?
Ook moet je keuzes maken over het materiaal. Een houten dakkapel is duurzaam. Een kunststof dakkapel isoleert goed. Een traditionele dakkapel heeft karakter, terwijl een moderne prefab dakkapel misschien weer voordeliger is. Je moet daarbij letten op zowel je budget als je plannen voor de nieuwe woonruimte.
2. Check voor vergunningen
Je kunt alleen onder bepaalde voorwaarden een dakkapel vergunningsvrij plaatsen. Deze voorwaarden hebben te maken met de omvang van de dakkapel, of deze gericht is op een openbare plek en wat het bestemmingsplan van de gemeente is. De voorwaarden zijn te vinden in een brochure, die op de site van de Rijksoverheid kan worden gedownload.
(Bron: Rijksoverheid brochure Dakkapellen)
Vind de juiste specialist
Om een dakkapel te laten plaatsen heb je een bedrijf nodig die dakkapellen levert en plaatst. Het is slim om in eerste instantie meerdere offertes van verschillende bedrijven naast elkaar te leggen. Zo kun zien welk bedrijf het voordeligst is of de meeste service geeft.
Als je eenmaal een specialist gevonden hebt, is het aan te raden om de plaatsing zoveel mogelijk door dit bedrijf te laten doen. Met één enkel bedrijf werken is efficiënter en makkelijker voor communicatie. Ook houdt dit alle verantwoordelijkheid bij één partij, mocht er iets met de plaatsing misgaan.
Voorbereiding voor de plaatsing
Als met het bedrijf is afgesproken wanneer de dakkapel wordt geplaatst, moet het huis worden voorbereid. Zo moet er genoeg ruimte zijn, zodat er aan het dak kan worden gewerkt. Dit betekent niet alleen dat de woning voor een deel zal moeten worden ontruimd. Er moeten ook op het dak zelf voorbereidingen worden getroffen, door bijvoorbeeld zonnepanelen of antennes tijdelijk te verwijderen.
We raden aan om vooraf de buren in te lichten over de overlast die op de dag tijdens de plaatsing mogelijk zal ontstaan. Je omgeving zal sowieso te maken krijgen met lawaai. Vergeet ook niet om een afvalcontainer te regelen. Het installatiebedrijf kan je hierbij helpen.
De plaatsing van de dakkapel
Het plaatsen van een dakkapel duurt niet zo lang. Zeker prefab dakkapellen zijn in de meeste gevallen binnen 2 dagen te plaatsen. Kies wel met beleid op wat voor dag je dit wilt doen. Regen is een groot probleem als je een groot gat in je dak hebt zitten. Hou daarom goed de weersverwachtingen in de gaten en overleg hierover met het installatiebedrijf.
Klaar! En nu?
Als je dakkapel eenmaal geplaatst en afgewerkt is, zijn er nog een paar zaken waar je rekening mee moet houden. Het is slim om te kijken of de dakkapel wel goed wind- en waterdicht is. Met een goed geïsoleerde dakkapel kun je besparen op de kosten van je energieaanbieder.
Ook zal door de extra ruimte de woonwaarde van je huis zijn gestegen. Neem contact op met je verzekeraar om te informeren wat voor gevolgen dit heeft voor de opstalverzekering.
Veelgestelde vragen
Wat als er in mijn straat geen hijskraan past?
Voor het plaatsen van prefab dakkapellen moet een hijskraan worden ingezet. De dakkapel wordt dan in één stuk direct op het dak geplaatst. Als dit wegens gebrek aan ruimte in de straat niet mogelijk is, kan er worden gekozen voor een traditionele dakkapel. Deze wordt in delen geleverd en moet ter plekke op het dak worden gemonteerd. Dit kan echter zonder hijskraan.
Wat kost een dakkapel?
De kosten van een dakkapel zijn afhankelijk van de omvang en het materiaal dat wordt gebruikt. Over het algemeen zijn prefab dakkapellen goedkoper dan traditionele dakkapellen. Om een beetje een idee te krijgen van de verschillende prijzen, kun je kijken op onze informatiepagina over de kosten van een dakkapel.
Wat is het beste materiaal voor een dakkapel?
De materialen die het meest gebruikt worden voor dakkapellen zijn zink, hout en kunststof. Elke materiaalsoort heeft zijn voor- en nadelen. Op onze pagina over dakkapellen vind je meer informatie over deze materiaalsoorten.
Hoe kan ik een dakkapel reinigen?
Je kunt je dakkapel reinigen door met lauw water en een spons de dakkapel af te nemen. Gebruik geen schuurspons of hogedrukspuit. Dit kan de dakkapel beschadigen.
Om dit zelf te doen zul je waarschijnlijk aan de slag moeten met een ladder. Je kunt voor rond de € 100 de reiniging ook uit laten besteden aan een ervaren professional.
Vraag gratis offertes aan
Overweeg ook jij om een dakkapel te laten plaatsen? Met de juiste specialist kun je een hoop geld besparen. Offertevergelijker helpt met het vergelijken van verschillende bedrijven. Binnen enkele minuten krijg je gratis en vrijblijvend tot vier verschillende offertes, waarmee jij de beste keus kunt maken.