08-01-2024

Het beste materiaal voor dakisolatie

Bij veel huizen zijn daken de minst goed geïsoleerde delen van de woning. Dit zorgt ervoor dat er veel warmte verloren gaat en huishoudens meer energie verbruiken dan nodig is. Daarom is dakisolatie een uitstekende manier om je huis te verduurzamen. Maar welk materiaal is hier het meest voor geschikt? Dat leggen wij uit in deze blog.

Dakisolatie in het kort

Materialen voor dakisolatie

Bij dakisolatie wordt een extra laag op of onder het dak van een woning aangebracht. Deze laag heeft een sterke isolerende waarde. Dit zorgt ervoor dat warmte in huis langer vast wordt gehouden. Ook blijft kou dankzij de isolatie beter buiten het huis.

Omdat op deze manier de temperatuur in huis makkelijker op peil blijft, hoef je minder energie voor verwarming te gebruiken. Zodoende zorgt dakisolatie voor zowel een comfortabele woonervaring als een lagere energierekening.

Niet elk dak is hetzelfde. Er zijn schuine daken, platte daken, daken met een zolder die bewoond wordt, daken met zolders die alleen dienen als berging, en zo voorts. Omdat er verschillende soorten daken zijn, zijn er ook verschillende manieren waarop deze daken het beste kunnen worden geïsoleerd. Ook zijn er verschillende materiaalsoorten, die elk hun voor- en nadelen hebben.

De materialen

De volgende materiaalsoorten worden vaak gebruikt bij dakisolatie:

  • Minerale wol
  • Kunststof materialen
  • Ecologische materialen

Minerale wol

Minerale wol zoals glaswol of steenwol is een materiaal met uitstekende isolerende eigenschappen. Minerale wol is goedkoop en makkelijk aan te brengen tussen de kepers van het dak. Bovendien is het materiaal onbrandbaar en heeft het geluiddempende kwaliteiten.

Een klein nadeel is dat je met minerale wol een dikkere laag nodig hebt dan bij isolatie met kunststof. Ook is minerale wol gevoelig voor vocht. Als de wol nat is, isoleert het materiaal een stuk minder goed.

Kunststof materialen

Kunststof isolatiemateriaal is chemisch hardschuim, dat een sterkere isolerende werking heeft dan minerale wol. Er zijn verschillende schuimsoorten, waarbij de bekendste waarschijnlijk PUR-schuim is.

Een ander kunststof materiaal dat vaak wordt gebruikt is PIR isolatieplaten. PIR dakisolatie geldt als een van de best isolerende materialen die er voor daken voorhanden zijn.

Het voordeel van deze vorm van isolatie is dat het waterbestendig is. Het nadeel is dat kunststof materialen duurder zijn dan minerale wol. Ook is kunststof hardschuim lastiger aan te brengen tussen de kepers van het dak.

Ecologische materialen

Ecologische isolatiematerialen zijn materialen die zo min mogelijk impact op het milieu hebben. Dit zijn duurzame, natuurlijke materialen, zoals schapenwol, kurk of papiervlokken. Het voordeel van deze materialen is duurzaamheid. Er is nauwelijks sprake van chemische bestanddelen.

Een nadeel is dat ecologische materialen duurder zijn dan minerale wol of kunststof materialen. Ook zijn er relatief weinig bedrijven die in dit soort materialen zijn gespecialiseerd. Een laatste nadeel is dat organisch, ecologisch materiaal kwetsbaar is voor ongedierte.

Een schuin dak isoleren

Dakisolatie aan de binnenzijde

De beste dakisolatie aan de binnenzijde krijg je met minerale wol. Steenwol of vlaswol wordt dan in matrassen tussen de kepers geplaatst. Deze methode isoleert goed, is goedkoop en is makkelijk aan te brengen. Er kan met minerale wol van binnenuit vrij weinig misgaan. Hoewel het materiaal bij teveel vocht niet meer goed isoleert, kunnen (te) vochtige delen altijd worden vervangen.

Dakisolatie aan de buitenzijde

Dakisolatie met PIR platen is de beste manier om het dak aan de buitenkant te isoleren. Met PIR is een dunne laag voldoende voor genoeg isolatie. Bovendien wordt het gehele dak door de platen bedekt, waardoor er weinig kans is op koudebruggen. Deze vorm van dakisolatie aan de buitenkant werkt bovendien beter dan dakisolatie aan de binnenkant.

De keerzijde is natuurlijk dat deze methode een stuk duurder is en om meer werkuren vraagt om aan te brengen.

Een plat dak isoleren

PIR isolatieplaten zijn de beste keuze voor het isoleren van een plat dak. De platen worden geplaatst door eerst de bestaande dakbedekking te verwijderen en vervolgens de platen aan te brengen. De PIR platen zijn waterdicht en vormen een uitstekende bescherming tegen kou.

Het is hierbij echter wel belangrijk dat de isolatielaag correct wordt geplaatst. De waterdichte eigenschap betekent namelijk ook dat ophopend vocht tussen de lagen nergens heen kan en zo voor problemen zoals houtrot zorgt. Een professioneel bedrijf staat er garant voor dat de waterdichte laag zonder problemen wordt aangebracht. 

Veelgestelde vragen

Maakt isolatiemateriaal uit voor subsidies?

De keuze voor het materiaal kan een rol spelen bij subsidie voor dakisolatie. De ISDE-regeling voor duurzame maatregelen is voor 2024 gewijzigd. Als je voor zogeheten biobased materialen als isolatiemateriaal kiest, krijg je nu extra subsidie. Voorbeelden van een materialen die extra subsidie opleveren, zijn hennep en vlaswol.

Wat is de goedkoopste vorm van dakisolatie?

De goedkoopste vorm van dakisolatie is met behulp van minerale wol. Niet alleen is het materiaal van zichzelf relatief goedkoop. Je hebt met het aanbrengen van steenwol of glaswol ook het minste aantal werkuren nodig.

Mag ik ook zelf dakisolatie aanbrengen?

Je kunt zelf dakisolatie aanbrengen. Zeker in het geval van minerale wol is het voor een handige klusser geen probleem om dit zelf te installeren. Isolatie met bijvoorbeeld PUR schuim is technisch gezien meer een uitdaging dan minerale wol. Daarom is voor dat soort installaties een erkend vakman altijd aan te raden.

Wel moet je rekening houden met de voorwaarden van de subsidieregeling ISDE. Om voor deze subsidie in aanmerking te komen, moet de installatie door een erkend bedrijf worden verzorgd. Bij isolatie met minerale wol kun je echter een afweging maken. Zelf isoleren met minerale wol kan namelijk nog steeds voordeliger zijn dan het gesubsidieerd inschakelen van professionals.

Vraag gratis offertes aan

Ben je van plan om je dak te laten isoleren? Door offertes van verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken, kun je veel geld besparen. Offertevergelijker helpt jou om het best passende bedrijf te vinden. Binnen enkele minuten krijg je via onze site gratis en vrijblijvend tot vier offertes van verschillende bedrijven.

Geef mij gratis offertes

 

  • Offertevergelijker is sinds 2017 actief als vergelijkingssite voor klussen, installaties en services. Met een netwerk van meer dan 600 bedrijven kunnen wij de meest geschikte offertes binnen jouw regio laten zien. Dankzij onze partners hebben we expertise over alles van zonnepanelen tot kunststof kozijnen.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media