Hoe verbeter ik het energielabel van mijn woning?
Er is de laatste tijd veel om te doen: het energielabel. Deze bepaalt bijvoorbeeld de maximale huur die voor een huis gevraagd mag worden en kan een koophuis in waarde doen stijgen. Wat is een energielabel en hoe kun je zorgen voor een gunstiger label? Hier vind je de antwoorden.
Wat is een energielabel?
Begin 2015 heeft de overheid een voorlopig energielabel uitgereikt aan alle huiseigenaren in Nederland. Dit energielabel maakt meteen duidelijk hoe energiezuinig een huis is. Het doel hiervan is dat mensen gaan nadenken over manieren om hun huis energiezuiniger te maken. Wanneer een huis verkocht of verhuurd wordt, dan moet een definitief label bekend zijn. Is dat niet het geval, dan kan er een boete worden uitgeschreven. Een positief definitief label, kan ervoor zorgen dat je huis beter te verkopen is. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat dit je duizenden euro’s extra kan opleveren bij de verkoop van de woning. Dit stimuleert dus de investering hierin. Behalve voor een betere verkoop van je huis, is het voor jezelf ook prettig om in een energiezuinig huis te wonen. Dit is veel beter voor het milieu en kan een heleboel energiekosten besparen.
Je huis energiezuiniger maken
Je kunt zorgen voor een gunstiger energielabel, door je huis energiezuiniger te maken. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te doen. Zo kun je je richten op een grotere aanlevering van groene vormen van energie. Daarnaast kan isolatie veel doen voor je huis. Verder is het goed om te kijken naar andere manieren om minder energie verloren te laten gaan, zoals een nieuwe cv-ketel. Verschillende mogelijkheden worden hier besproken.
Isolatie
Door betere isolatie van je huis, zorg je er in de winter voor dat er veel minder warmte verloren gaat en in de zomer de woning lekker koel blijft. Je hoeft hierdoor in de winter minder bij te stoken en in de zomer minder snel gebruik te maken van verkoelende middelen, zoals een ventilator of airconditioning. Dat bespaart een boel energie. Er zijn verschillende plekken die je kunt isoleren, bijvoorbeeld de muren, het dak en de vloer. Alleen spouwmuurisolatie kan bijvoorbeeld al een besparing opleveren van wel €600 op jaarbasis. Deze isolatie betaalt zich dan ook vaak binnen slechts vier jaar weer terug!
Groene energie
Een hot item de laatste tijd is groene energie. Groene energie wordt opgewekt uit middelen die van nature tot onze beschikking staan, zoals energie uit zon, water en wind. Natuurlijk kan iedereen hier zelf voor zorgen en kan een volgende bewoner weer kiezen voor minder groene energie. Het afnemen van groene energie zorgt op zich dus niet voor een beter energielabel. Wel kun je investeren in zonnepanelen op je dak, die je huis standaard van een stukje groene energie voorzien. Deze leveren wel een beter energielabel op, omdat het zorgt voor een flinke besparing in energiekosten. Je hoeft minder energie af te nemen van je energieleverancier, omdat je je eigen energie opwekt via deze zonnepanelen. Sommige gemeentes leveren zelfs subsidie op zonnepanelen. Informeer hierover bij je eigen gemeente.
Cv-ketel
Via een oude cv-ketel kan ook veel energie verloren gaan. Je kunt dan het beste kiezen voor een nieuwe ketel met hoog rendement. Ga bijvoorbeeld voor een HR-combiketel. Hiervoor geldt hetzelfde als voor de andere energiezuinige oplossingen voor je huis: het kost in eerste instantie meer aan investering, omdat een HR-combiketel over het algemeen wat duurder is dan andere cv-ketels, maar je bespaart er jaarlijks ook weer extra mee, waardoor je de extra investering er snel uit hebt.