09-04-2024

Isoleren met schuimbeton

Schuimbeton wordt steeds populairder als bouwmateriaal. Het is relatief goedkoop, sterk en duurzaam. Schuimbeton is daarnaast vochtwerend, snel aan te brengen en heeft een hoge isolatiewaarde. Met name voor vloerverwarming en isolatie van de kruipruimte is een laag schuimbeton een uitstekende keuze. Wat zijn de voor- en nadelen van schuimbeton? Lees daarover meer in deze blog.

Wat is schuimbeton?

Isoleren met schuimbeton offerte vergelijken

Schuimbeton is een soort lichtgewicht beton. Het is een mengsel van water, cement, zand en kalk. Als schuimbeton wordt aangebracht, is het vloeibaar en heeft het de vorm van grijs schuim. In deze schuimstaat wordt het in een ruimte gespoten, die met plastic folie zorgvuldig is afgedicht.

Betonschuim heeft een zelf-nivellerend effect. Dit betekent dat het materiaal in schuimvorm zichzelf gelijkmatig over het oppervlak verdeelt. Door de vloeibare vorm vult het schuimbeton alle hoeken en kieren van de ruimte waar het materiaal wordt ingespoten. De plastic folie zorgt ervoor dat het schuim niet uit de ruimte sijpelt.

Isolerende eigenschappen

De isolatiewaarde van schuimbeton komt door de samenstelling van het materiaal. Schuim bestaat uit kleine luchtbelletjes. Dit geldt ook voor het schuim van schuimbeton. Deze luchtbelletjes blijven aanwezig als het beton hard wordt en vormen zo duizenden kleine kamertjes waarin lucht zit opgesloten. De luchtkamertjes zijn de reden waarom schuimbeton zo'n goede isolerende werking heeft.

Het isolerend vermogen van schuimbeton is afhankelijk van de dikte van de laag die wordt aangebracht. Hoe dikker de laag schuimbeton is, hoe beter de isolatie. De Rc-waarde gaat met 1 punt omhoog per 10 centimeter. Een schuimbetonlaag van 35 centimeter is goed genoeg voor het minimum dat door Milieucentraal.nl is opgesteld.

Toepassingen van schuimbeton

Schuimbeton wordt met name gebruikt als isolerend bouwmateriaal. Het wordt onder andere toegepast bij kruipruimtes of in combinatie met vloerverwarming. Er wordt zowel bij de renovatie van oude woningen als bij nieuwbouw gebruikgemaakt van schuimbeton.

Bij kruipruimtes

Een veel gebruikte toepassing is het opvullen van de kruipruimte onder een huis. Naast dat dit de ruimte isoleert, zorgt dit er ook voor dat vocht in de kruipruimte wordt tegengehouden. Daarbij is een kruipruimte vaak een plek in het huis die lastig te bereiken is. Voor het aanbrengen van schuimbeton is dit echter geen probleem, gezien het materiaal met een slang in de kruipruimte kan worden gespoten.

Vloerverwarming op schuimbeton

Schuimbeton wordt bij vloerverwarming gebruikt om een isolerende fundering aan te brengen. Boven deze fundering wordt vervolgens de vloerverwarming geplaatst. Dankzij de laag van schuimbeton wordt alle warmte van de vloerverwarming naar het huis gericht. Dit zorgt voor een optimale temperatuur in huis.

Bovendien heb je door de isolerende laag minder energie nodig om het huis op te warmen. Het schuimbeton draagt zodoende bij aan een efficiënter energieverbruik.

Subsidie voor schuimbeton

Als je schuimbeton aan laat brengen, kun je aanspraak maken op subsidie vanuit de overheid. De ISDE-regeling (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) is bedoeld voor huiseigenaren die maatregelen voor meer duurzaamheid in huis willen nemen. De toepassing van schuimbeton valt onder deze maatregelen. Voor elke vierkante meter aan schuimbeton die je aan laat brengen, krijg je € 5,50 aan subsidie.

Onder de ISDE-regeling wordt de subsidie verdubbeld als je twee verschillende maatregelen tegelijkertijd uitvoert. Een voorbeeld hiervan is als je zowel schuimbeton aan laat brengen en dakisolatie laat plaatsen. In dat geval wordt de subsidie per m2 verdubbeld naar € 11,-.

Veelgestelde vragen

Kan ik zelf schuimbeton aanbrengen?

We raden aan om voor schuimbeton een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen en dit niet zelf te doen. Schuimbeton aanbrengen vraagt namelijk om speciale expertise en middelen. Dit is daarom een klus die voor de meeste doe-het-zelvers niet mogelijk is.

Er is echter nog een reden om dit door experts te laten doen. Als je zelf schuimbeton aanbrengt, kun je geen aanspraak maken op de ISDE-subsidie. De Rijksoverheid heeft bij alle maatregelen die voor subsidie in aanmerking komen als eis gesteld dat de maatregel wordt uitgevoerd door een erkende specialist.

Hoe milieuvriendelijk is schuimbeton?

Een groot voordeel van schuimbeton is dat dit een milieuvriendelijk materiaal is. Schuimbeton heeft een lange levensduur. Bovendien is het volledig recyclebaar. Daarbij is ook de manier waarop schuimbeton wordt geproduceerd milieuvriendelijk.

Heeft schuimbeton nadelen?

Hoewel schuimbeton goede isolatiewaardes heeft, is het strikt genomen niet echt isolatiemateriaal. De werking is daarom niet zo goed als bijvoorbeeld steenwol of EPS parels. Voor optimale warmteisolatie is schuimbeton alleen daarom soms niet genoeg.

Een ander nadeel is dat schuimbeton als fundering vaak een extra dekvloer van gips of cement nodig heeft. De dekvloer zorgt ervoor dat het oppervlak mooi glad wordt en daarmee geschikt is als vloer voor een huiskamer. Dit zorgt echter wel voor extra werk bij het gereed maken van het huis.

Vraag gratis offertes aan

Wil je met schuimbeton meer isolatie aanbrengen in jouw huis? Dan is het slim om verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Met Offertevergelijker krijg je binnen enkele minuten tot 4 offertes van lokale bedrijven toegestuurd. Zo vind je altijd de meest voordelige opties voor jouw huis.

Geef mij gratis offertes

 

  • Offertevergelijker is sinds 2017 actief als vergelijkingssite voor klussen, installaties en services. Met een netwerk van meer dan 600 bedrijven kunnen wij de meest geschikte offertes binnen jouw regio laten zien. Dankzij onze partners hebben we expertise over alles van zonnepanelen tot kunststof kozijnen.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media