09-09-2024

Kun je zonnepanelen uitzetten?

Soms is het beter om zonnepanelen tijdelijk uit te zetten. Sommige energieproviders rekenen namelijk terugleverkosten als je overtollige groene stroom saldeert. Ook leidt teveel groene stroom tot netcongestie. Maar kun je zonnepanelen wel uitzetten? Wat zijn oplossingen voor dit probleem? Lees daarover meer in deze blog.

Waarom zou je zonnepanelen tijdelijk uitzetten?

Kun je zonnepanelen uitzetten? | Offertevergelijker

Er zijn drie goede redenen waarom je zonnepanelen het liefst tijdelijk even uit zou willen schakelen:

  • Terugleverkosten
  • Negatieve prijzen
  • Netcongestie

Terugleverkosten

Steeds meer energiebedrijven stellen een tarief in als je zelf opgewekte stroom aan de energieprovider terug wilt leveren. Je moet dus betalen voor het terugleveren van energie. Dit worden terugleverkosten genoemd.

Op dit moment mag je teruggeleverde stroom verrekenen met stroom die je direct van de provider afneemt. Hierdoor wordt je energierekening lager.

Dit geeft voor veel energieproviders echter een probleem. Het aantal huishoudens met zonnepanelen is fors gestegen. De hoeveelheid energie die terug wordt geleverd, bezorgen de providers een gemis aan inkomsten. Het aanbod aan energie wordt namelijk groter, waardoor de energieprijs steeds verder daalt en de energiesector steeds minder omzet kan maken.

Toen zonnepanelen nog in opkomst waren, werd de gemiste omzet nog verrekend door middel van extra kosten voor alle klanten. Het gemis in omzet is inmiddels zo groot geworden, dat het volgens providers niet meer eerlijk is om de kosten te verhalen op klanten die zelf geen zonnepanelen hebben. Daarom worden nu terugleverkosten voor zonnepaneelbezitters gerekend.

De terugleverkosten zijn direct afhankelijk van de energie die je teruglevert. Lever je meer energie terug, dan betaal je meer terugleverkosten. Lever je geen energie terug, dan betaal je niets. Daarom is het aantrekkelijk om zonnepanelen niet te laten werken als je op dat moment de opgewekte stroom niet zelf gebruikt.

Negatieve prijzen

We hadden het eerder al over hoe de prijzen op de energiemarkt steeds lager worden door het groeiende aantal zonnepanelen. Op sommige momenten kan het gebeuren dat de prijs zo ver daalt, dat deze negatief wordt. Als je op dat moment energie van het stroomnet haalt, krijg je hierop geld toe in plaats van dat je hiervoor betaalt. En dat is slecht nieuws voor iedereen die energie levert.

Als je zelf energie saldeert, ben jij ook een energieleverancier. In sommige gevallen moet je daarom naast de terugleverkosten ook betalen voor een negatieve energieprijs. Dit gebeurt net als bij de terugleverkosten alleen op momenten dat je zonnepanelen stroom produceren die je zelf niet gebruikt. Het ligt dan voor de hand om de zonnepanelen op die momenten tijdelijk stil te leggen.

Netcongestie

Netcongestie houdt in dat er te veel energie op het stroomnetwerk zit. Je kunt het vergelijken met filevorming op een wegennetwerk. Het stroomnetwerk kan het verkeer aan energie niet aan, waardoor de stroom uit kan vallen.

Ongebruikte groene stroom komt ook op het stroomnetwerk terecht. Dit verergert dus de netcongestie. De zonnepanelen tijdelijk uitschakelen zou hiervoor een oplossing kunnen zijn. Er zijn al energieproviders en gemeentes die willen experimenteren met het op afstand uitschakelen van zonnepanelen van particulieren.

Zelf je omvormer uitschakelen? Niet doen!

Schakel niet zelf je omvormer uit! | Offertevergelijker

Een zonnepaneel kun je eigenlijk niet echt handmatig uitschakelen. Het zonnepaneel heeft geen mechanische onderdelen die je stop kunt zetten. Zolang er zonlicht is en het paneel op de omvormer is aangesloten, produceert het paneel stroom. Als de omvormer van de zonnepanelen niet in werking is, wordt er geen stroom terug geleverd. Je zou dus de omvormer via de meterkast handmatig uit kunnen schakelen.

We adviseren dat je dat niet doet.

Handmatig de omvormer uitzetten is heel slecht voor het zonnepaneelsysteem. De meeste omvormers zijn hier niet op gebouwd. Te vaak de schakelaar in de meterkast omhalen leidt tot schade. Dit wordt door experts ook wel vergeleken met hoe je bij een auto met een snelheid van 120 km per uur beter niet de handrem kunt gebruiken.

Het is beter om gebruik te maken van speciale software die de omvormer op een verantwoorde manier afremt en uitschakelt. De nieuwste generaties omvormers komen met apps die dit kunnen regelen. Ook worden door energieproviders en leveranciers in samenwerking met de overheid EMS-systemen met dit doel ontwikkeld.

Oplossingen voor teveel opgewekte stroom

Eigenlijk is de huidige trend dat energie terugleveren en salderen zoveel mogelijk wordt ontmoedigd. Zo zal de salderingsregeling zelf waarschijnlijk binnen enkele jaren worden afgeschaft. Gelukkig zijn er oplossingen om een teveel aan zelf opgewekte stroom tegen te gaan:

  • Zonnepanelen precies afmeten
  • Thuisbatterijen
  • EMS-systemen

Zonnepanelen precies afmeten

De beste oplossing is als je zelf opgewekte stroom zo veel mogelijk zelf verbruikt. Het is daarom slim om goed na te gaan hoeveel energie je zelf door het jaar heen nodig hebt. Vervolgens pas je het aantal panelen hierop aan. Je kunt immers moeilijk te veel stroom genereren als je niet te veel zonnepanelen hebt.

Thuisbatterijen

Een andere manier om eigen stroom zo veel mogelijk zelf te benutten is door middel van een thuisbatterij. Met een thuisbatterij sla je tijdens een daluur stroom op, die je tijdens een piekmoment later op de dag verbruikt. Het verbruik van groene energie wordt hierdoor over de dag verspreid, zodat je hier meer zelf gebruik van maakt. Bij gebrek aan een thuisbatterij kun je hier ook een elektrische auto voor gebruiken. Door het gebruik van de laadpaal goed te timen, voorkom je een energieoverschot.

EMS-systemen

Een EMS-systeem voor zonnepanelen is een manier om automatisch te controleren hoeveel energie in huis er wordt verbruikt. Door middel van sensoren bij de belangrijkste energieverbruikers in huis en centrale software die alle informatie verzamelt kan een EMS-systeem kiezen wanneer de omvormers in werking moeten komen of juist moeten worden uitgeschakeld. Hierdoor kan een stroomoverschot zoveel mogelijk worden vermeden.

Meerdere energieproviders in Nederland zijn samen met de Rijksoverheid bezig met het zelf ontwikkelen van een EMS-systeem. 

Kun je zonnepanelen tijdelijk uitzetten? | Offertevergelijker

Veelgestelde vragen

Wat doet een omvormer?

Een omvormer zet de gelijkstroom die van de zonnepanelen komt om in wisselstroom die in huis kan worden gebruikt. Daarmee is de omvormer een belangrijk onderdeel van een zonnepaneelsysteem. Er zijn verschillende soorten omvormers. Een stringomvormer wordt gebruikt om meerdere zonnepanelen in serie op het stroomnet aan te sluiten. Een micro-omvormer wordt gebruikt voor een enkel paneel.

Wat is een power optimizer?

Power optimizers zijn apparaten die ervoor zorgen dat elk zonnepaneel optimaal energie levert. Als verschillende zonnepanelen in serie aangesloten zijn, kunnen de prestaties van de panelen als geheel omlaag worden gebracht bij verminderde prestaties van één paneel. Dit gebeurt bijvoorbeeld als een paneel door schaduw minder energie dan de rest afgeeft. De power optimizer gaat dit effect tegen door de opbrengst van het aangesloten paneel te optimaliseren.

Wat heb ik nodig om energie terug te leveren?

Om energie terug te kunnen leveren aan het energiebedrijf heb je eigen zonnepanelen nodig. Daarnaast moet je met het energiebedrijf energiecontract hebben afgesloten waarmee dit wordt toegestaan. Met een vast contract wordt een vast tarief voor teruglevering gehanteerd. Met een dynamisch energiecontract krijg je voor de teruggeleverde stroom een prijs die gebaseerd is op de huidige situatie op de energiemarkt.

Hebben zonnepanelen nog wel zin?

Jazeker. Ook al wordt de salderingsregeling afgeschaft, is het in combinatie met een warmtepomp en een thuisbatterij nog steeds goed mogelijk om goedkoper uit te zijn met zonnepanelen dan met aardgas. Het voordeel wordt minder, maar verdwijnt niet. Lees anders ook deze blog over de zin van zonnepanelen.

Zonnepanelen tijdelijk uitzetten? | Offertevergelijker

Vraag gratis offertes aan

Overweeg je om te investeren in zonnepanelen of een thuisbatterij? Door lokale bedrijven met elkaar te vergelijken kun je goedkoper uitkomen. Met Offertevergelijker kunnen we je tot vier offertes gratis en vrijblijvend toesturen, zodat je altijd de meest voordelige optie kunt nemen.

Gratis offertes voor zonnepanelen

Gratis offertes voor thuisbatterijen

 

  • Offertevergelijker is sinds 2017 actief als vergelijkingssite voor klussen, installaties en services. Met een netwerk van meer dan 600 bedrijven kunnen wij de meest geschikte offertes binnen jouw regio laten zien. Dankzij onze partners hebben we expertise over alles van zonnepanelen tot kunststof kozijnen.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media