02-07-2024

Kunststof kozijnen: Wel of niet met houtnerf?

De tijd dat kunststof kozijnen standaard een gladde witte oppervlakte moesten hebben, is al even geleden. Tegenwoordig zijn er kunststof kozijnen in alle maten en kleuren, inclusief de optie voor een houtnerf. Overweeg jij kunststof kozijnen met houtnerf? In deze blog lees je wat de voor- en nadelen zijn van een houtlook bij kunststof kozijnen.

Volgens klanten en specialisten

kunststof kozijn met houtnerf voordelen nadelen

Kunststof kozijnen is in veel opzichten een voordelige keuze, als het om het materiaal voor kozijnen gaat. Je kunt hier meer over lezen op onze informatiepagina over de kosten voor kunststof kozijnen. Maar wat zijn de meningen over kunststof kozijnen met houtnerf?

Als voorbereiding op deze blog hebben we een onderzoekje gedaan onder zowel kozijnspecialisten als mensen die bij ons offertes hebben aangevraagd voor kunststof kozijnen. Hieruit kwam een vrij eenduidig antwoord: kies voor een houtnerf! Veruit het grootste deel van de ondervraagde personen was positief over kunststof kozijnen met houtnerf.

Daarbij werden de volgende redenen gegeven:

  • Makkelijk schoon te houden
  • Uitstraling van hout
  • Duurzaam en recyclebaar

Makkelijk schoon te houden

Een reden waarom mensen twijfelen aan kunststof kozijnen met een houtnerf, is omdat ze denken dat deze kozijnen moeilijker schoon te maken zijn. Het vuil zou tussen de nerven blijven zitten. Maar dat is niet zo. Volgens de partijen waar we onze vragen aan stelden zijn kunststof kozijnen altijd makkelijk schoon te maken. Er blijft geen vuil achter in de nerven. Daarbij valt vuil bij een kozijn met houtnerf patroon minder snel op dan bij een kozijn zonder patroon.

Uitstraling van hout

Het grootste voordeel van de houtnerf blijkt de authentieke rustige uitstraling te zijn. Zowel bewoners van oude panden als van nieuwbouw woningen vinden de houtnerf bijdragen aan een sfeervol uiterlijk van de woning.

Duurzaam en recyclebaar

Een van de voordelen van kunststof kozijnen is volgens specialisten de duurzaamheid van kunststof. Het materiaal gaat wel tot 75 jaar lang mee. Het zal dus voorlopig niet nodig zijn om een nieuwe kunststof kozijn te vervangen. Maar ook als het kozijn toch moet worden vervangen zijn kunststof kozijnen milieuvriendelijk. Het materiaal kan namelijk volledig worden gerecycled.

Zijn er ook nadelen?

Het ondervraagde panel gaf echter ook toe dat er een paar nadelen zijn:

  • Moeilijk te repareren
  • "Kunststof is niet echt hout"
  • Soms duurder

Moeilijk te repareren

Net als normale kunststof kozijnen zijn kozijnen met houtnerf erg stevig en gaan ze lang mee. Maar als er toch sprake is van schade, geldt evengoed dat een kozijn met houtnerf moeilijk te repareren is. Bovendien zul je de schade bij een houtnerf kozijn iets duidelijker terug blijven zien.

"Kunststof is niet echt hout"

Ondanks dat houtnerf patronen steeds realistischer worden, zal kunststof met houtnerf voor sommigen nog steeds als "nep" aanvoelen. Iemand die uitsluitend van puur natuurlijke materialen houdt, zal een kunststof houtlook afdoen als minder aantrekkelijk.

Bovendien kan een houtlook zichzelf verraden als na jaren blootstelling aan zonlicht de kleur verbleekt. Verkleuring is echter bij veel nieuwe modellen nauwelijks nog een probleem. De productiemethodes zijn in zoverre verbeterd, dat verkleuring van het materiaal door UV-straling veel minder voorkomt.

Soms duurder

In sommige gevallen is een kunststof kozijn met houtnerf duurder dan een normaal kunststof kozijn. In zulke gevallen moet je soms tot 20% extra betalen. Mocht er echter sprake zijn van duurdere prijzen door de houtnerf, zal de prijs uiteindelijk nog steeds lager zijn in vergelijking met die van echte houten kozijnen. Bovendien is de prijs op de eerste plaats afhankelijk van het bedrijf dat de kozijnen levert. Door offertes te vergelijken kun je vaak de goedkoopste optie kiezen.

Conclusie: houtnerf of niet?

De keuze voor houtnerf of niet blijft voor een groot deel een kwestie van smaak. De voor- en nadelen komen grotendeels overeen met de voors en tegens van kunststof kozijnen in het algemeen. Toch begrijpen we uit ons onderzoek dat veel bedrijven en particulieren positief tegenover kunststof kozijnen met houtlook staan.

Wil je graag meer vrijblijvende informatie ontvangen over kunststof kozijnen? Neem dan contact op met een kozijnspecialist. Zij vertellen je graag meer over de mogelijkheden van kunststof kozijnen.

Kunststof kozijnen met houtnerf nadelen voordelen

Veelgestelde vragen

Hoe maak ik kunststof kozijnen met houtnerf schoon?

Om kunststof kozijnen met houtnerf schoon te houden is het voldoende om 1 of 2 keer per jaar met schoonmaakmiddel en lauw water de kozijnen af te nemen. Dit kleine beetje aan onderhoud is in principe genoeg om tientallen jaren met de kozijnen te doen.

Wat zijn HVL-verbindingen?

hvl verbinding kunststof kozijnen houtnerf offertevergelijker

HVL staat voor Hout Verbindings Look. Dit is een verbinding in de hoek van het kunststof kozijn, die bedoeld is om een houten kozijn na te bootsen.

Bij houten kozijnen worden doorgaans rechte verbindingen gebruikt. De horizontale en verticale onderdelen van het kozijn zijn in dat geval in een rechte hoek op elkaar gemonteerd. Delen van kunststof kozijnen worden daarentegen in de hoeken met schuin afgesneden zijden tegen elkaar bevestigd.

Een HVL-verbinding is een cosmetische toevoeging, waardoor de schuine verbinding van een kunststof kozijn aan de buitenkant op een rechte, houten verbinding lijkt.

Gaat kunststof kozijn langer mee dan een houten kozijn?

Ja, een kunststof kozijn gaat langer mee dan hout, zeker als je hout niet grondig laat onderhouden. Een uitzondering hierop is hardhout, dat nog bestendiger is dan kunststof. Het nadeel van hardhout is echter dat dit een van de duurste materiaalsoorten is. Om deze reden is een kunststof houtlook een ideale oplossing, waarbij de lage prijs van kunststof met het aantrekkelijke uiterlijk van hout wordt gecombineerd.

Vraag gratis offertes aan

Overweeg je om kunststof kozijnen met houtnerf te nemen? Door offertes van verschillende lokale specialisten naast elkaar te leggen, kom je al snel de goedkoopste keuzes tegen. Offertevergelijker helpt je daarbij. Binnen enkele minuten kunnen we gratis en vrijblijvend tot vier verschillende offertes toesturen. Zo vind je altijd de meest voordelige opties.

Geef mij gratis offertes

  • Offertevergelijker is sinds 2017 actief als vergelijkingssite voor klussen, installaties en services. Met een netwerk van meer dan 600 bedrijven kunnen wij de meest geschikte offertes binnen jouw regio laten zien. Dankzij onze partners hebben we expertise over alles van zonnepanelen tot kunststof kozijnen.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media