08-03-2019

Luchtvochtigheid in huis

Vocht dat neerslaat op de ramen, een muffe lucht in huis en een klam gevoel in de hele woning. Herken je dit? Dan heb je te maken met een te hoge luchtvochtigheid in huis. Een veel voorkomend probleem, maar daarom niet minder vervelend. Lees hier hoe je een te hoog luchtvochtgehalte herkent, wat een gezond niveau is, wat mogelijke oorzaken zijn en hoe je er zo snel mogelijk van af komt.

Wat is een gezonde luchtvochtigheid?

Met luchtvochtigheid wordt de verhouding bedoeld tussen de hoeveelheid vocht die de lucht maximaal kan bevatten en de hoeveelheid vocht die er daadwerkelijk in de lucht aanwezig is. Een gezonde luchtvochtigheid zit tussen de 40% en 60%. Met een zogenaamde hygrometer bepaal je vrij nauwkeurig de hoeveelheid vocht in de lucht. Deze koop je al voor minder dan vijftien euro bij de lokale bouwmarkt.

Hoe herken je een te hoge luchtvochtigheid?

Vrij eenvoudig. Afhankelijk van de oorzaak variëren de symptomen van loslatend stucwerk tot een muffe lucht en van schimmel tot vochtig meubilair. Stuk voor stuk enorm vervelend en zeer nadelig voor het wooncomfort. Meubels zetten uit, laminaat kan bol trekken en er is altijd dat klamme gevoel. Reden genoeg om het vochtgehalte zo snel mogelijk weer naar een prettig niveau te brengen.

Oorzaken en oplossingen

Daarvoor is het wel noodzakelijk om te weten wat het probleem is. Dit is in veel gevallen echter niet zo eenvoudig te achterhalen. Het overmatige vocht kan een hele hoop oorzaken hebben. Hieronder een opsomming van de meest voorkomende.

Oorzaak 1: vocht uit de kruipruimte.

Een zeer veel voorkomende oorzaak van een hoge luchtvochtigheid is een vochtige kruipruimte. Deze ruimte staat in direct contact met de aarde, waardoor vocht al snel door de fundering omhoog trekt. Vanuit de kruipruimte stijgt het vocht op, door de vloer heen, het gehele huis door.

Oplossing: Het vocht uit de kruipruimte is op een vrij eenvoudige manier te stoppen. Middels bodemisolatie maak je direct een einde aan het opstijgende vocht. Bij deze isolatietechniek wordt de kruipruimte volgespoten met bijvoorbeeld isolatieparels. Het vocht krijgt dan geen kans meer om omhoog te trekken, doordat het al condenseert op het isolatiemateriaal.

Wil je meer weten over bodemisolatie? Doe dan een gratis offerteaanvraag en laat je vrijblijvend inlichten door onze erkende isolatiespecialisten.

Oorzaak 2: slechte ventilatie

Wat niet iedereen beseft, is dat ‘wij’ ook voor het nodige vocht zorgen. Door transpiratie en de uitademing van vocht, dragen we enorm bij aan het vochtgehalte in de woning. Dit vocht slaat uiteindelijk neer op koude plekken als de ramen en koude binnenmuren.

Oplossing: dit probleem is gelukkig gemakkelijk op te lossen. Ventileer de woning iedere dag minimaal een half uur. Zet boven en beneden een raam open en laat het even goed luchten. Dit kan in de winter wel eens koud worden, maar achteraf is de woning wel weer heerlijk fris!

Oorzaak 3: optrekkend vocht

Optrekkend vocht herken je eenvoudig door loslatend behang/stucwerk, vochtplekken op de muur tot maximaal 120 centimeter hoog en een muffe lucht. Dit probleem ontstaat doordat de poreuze wanden vocht uit de aarde opzuigen. Dit trekt omhoog de woning in en zorgt voor een vervelend probleem.

Oplossing - Voor het oplossen van optrekkend vocht zijn er twee methodes. Ten eerste kun je de muur laten injecteren met een vochtwerende gel. Dankzij deze waterdichte barrière kan vocht niet meer omhoog trekken en is het probleem verholpen. De tweede manier is via natuurlijke muurventilatie. Hierbij worden er in de buitenmuur op 35 centimeter hoogte om de meter speciale keramische kokers geplaatst. Deze zorgen ervoor dat de muur op een natuurlijke manier ventileert en het vocht uit de muur afvoert.

Ben je benieuwd naar de kosten vochtbestrijding van muren? Bekijk dan op deze pagina wat vochtbestrijding gemiddeld kost.

Oorzaak 4: onbekend

Stel: je merkt dat er een te hoge luchtvochtigheid is, maar je weet niet wat de oorzaak is. Onze vochtbestrijdingsspecialisten helpen je graag om het probleem te zoeken. Doe hiervoor een offerteaanvraag en ontvang binnen twee dagen maximaal drie adviezen van vochtbestrijders bij jou uit de regio. Dit is geheel kosteloos en geeft je snel uitsluitsel over het vochtprobleem.

  • Offertevergelijker is sinds 2017 actief als vergelijkingssite voor klussen, installaties en services. Met een netwerk van meer dan 600 bedrijven kunnen wij de meest geschikte offertes binnen jouw regio laten zien. Dankzij onze partners hebben we expertise over alles van zonnepanelen tot kunststof kozijnen.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media