De laatste ontwikkelingen voor zonnepanelen: Nick Oostrom legt uit
De sector voor zonnepanelen is volop in ontwikkeling. Als je van plan bent om zonnepanelen te kopen, is het slim om je in te lezen op wat er zoal gaande is op het gebied van duurzame energie. Iemand die alles weet van wat er op de markt voor zonnepanelen gaande is, is accountmanager Nick Oostrom. In deze blog legt hij uit wat momenteel de belangrijkste ontwikkelingen zijn.
Steeds betere opbrengst
Volgens Nick worden zonnepanelen steeds beter. "Er zijn voornamelijk veel ontwikkelingen omtrent de opbrengst per paneel", legt hij uit. "De panelen houden vaak dezelfde afmetingen, maar behalen wel steeds hogere wattpieken. De panelen worden dus steeds efficiënter. Als je genoeg panelen op je dak kunt leggen, wordt de energievoorziening geoptimaliseerd."
"Daarnaast zijn er ook nieuwe ontwikkelingen op het gebied van energiemanagement, zoals integratie met slimme technologie", vervolgt Nick. Een voorbeeld hiervan zijn slimme omvormers, waarmee je via een app kunt controleren hoeveel stroom wordt opgewekt. Ook de integratie van thuisbatterijen met zonnepanelen raakt langzaamaan steeds meer in trek.
Voorsorteren op de toekomst
Volgens Nick sorteren steeds meer consumenten voor op een toekomst waarin thuisbatterijen gemeengoed zullen worden. "De vraag naar hybride omvormers en thuisbatterijen neemt toe. Particulieren willen voorbereid zijn op de toekomst. In plaats van een standaard omvormer wordt daarom gekozen voor een hybride omvormer. Op zo'n soort omvormer kan in de toekomst een thuisaccu worden aangesloten," aldus Nick.
Einde aan de salderingsregeling?
Op dit moment geldt nog steeds de salderingsregeling voor zonnepanelen. Als je als particulier met eigen zonnepanelen een overschot aan energie produceert, kun je dankzij deze regeling het teveel aan stroom verrekenen met de energieprovider.
Op 13 februari 2024 werd de afbouw van de salderingsregeling door de Eerste Kamer uitgesteld. Hierdoor zal de vraag naar thuisbatterijen geen vogelvlucht nemen. "Ik denk dat het goed is dat saldering nog een aantal jaren mogelijk blijft", zegt Nick. "De prijzen van zonnepanelen zijn in het afgelopen jaar sterk gedaald. Daardoor is het nu ook voor huishoudens die wat minder te besteden hebben interessant om in zonnepanelen te investeren. "Zij kunnen zo alsnog profiteren van de zon en teruggeleverde stroom."
Als in de toekomst de salderingsregeling alsnog wordt afgebouwd, zal het gebruik van thuisbatterijen interessanter voor particulieren worden. Het teveel aan energie dat anders zou worden teruggeleverd, kun je dan voor eigen gebruik opslaan.
Netcongestie
Naast het verdwijnen van de salderingsregeling is er volgens Nick nog een goede reden voor de aanschaf van een thuisaccu . "Wat op dit moment een groot probleem is, is de ondercapaciteit van ons elektriciteitsnet. We kunnen al die zelf opgewekte stroom namelijk niet kwijt. Het net zit vol. Dit wordt met een mooi woord ook wel netcongestie genoemd."
Het overschot aan energie heeft nadelige gevolgen voor de energieprijs. Die kan hierdoor namelijk negatief uitvallen. Bij een negatieve prijs moet je betalen voor de energie die je zelf opwekt en teruglevert. Je kunt deze situatie echter vermijden door de zelf opgewekte overtollige energie met een thuisbatterij op te slaan.
Passie voor duurzame technologie
Nick is al jaren actief in de duurzaamheidssector. Zijn passie voor duurzame technologie begon toen hij als adviseur voor een installatiebedrijf werkzaam was. "Ik heb daarna ook een eigen installatiebedrijf voor zonnepanelen gehad. Hierdoor heb ik veel kennis opgedaan en een groot netwerk opgebouwd van leveranciers, groothandels en installateurs. Uiteindelijk heb ik de stap gemaakt om bij Offertevergelijker aan de slag te gaan. Met een jong, ambitieus team verbinden we installateurs met particulieren."
Het enorme aanbod op de markt
Een probleem waar veel particulieren volgens Nick tegen aanlopen is het enorme aantal aanbieders op de markt. "Al die bedrijven proberen elkaar keihard weg te concurreren op prijs. Maar soms leidt dit ook ertoe dat onjuiste informatie naar de consument wordt verspreid. Het is daarom belangrijk dat je als installateur jezelf weet te onderscheiden met de juiste kennis, certificeringen en keurmerken. Ik ben ervan overtuigd dat certificeringen een norm in de markt gaan worden."
Offertevergelijker helpt volgens Nick om het spreekwoordelijke kaf van het koren te scheiden. Door offertes van lokale partnerbedrijven aan de consument voor te leggen, kan direct een koppeling tussen particulier en installateur worden gemaakt.
Veelgestelde vragen
Wat moet ik doen bij een negatieve energieprijs?
Als je een dynamisch energiecontract hebt en nog geen thuisaccu gebruikt, is er volgens Nick een simpele manier om met een negatieve energieprijs om te gaan. "Is de stroomprijs negatief? Zorg dan dat je de energie direct verbruikt met grootverbruikers. Laad bijvoorbeeld de elektrische auto op of zet de vaatwasser aan. De omvormer van zonnepanelen uitzetten wordt soms ook als optie genoemd. Het is echter meer in je voordeel om het energieoverschot direct te verbruiken."
Hoe snel verdienen zonnepanelen zich terug?
Gemiddeld duurt het 4 tot 5 jaar voordat zonnepanelen zichzelf hebben terugverdiend. De panelen hebben een levensduur van rond de 25 jaar. Je kunt meer lezen over de terugverdientijd van zonnepanelen op deze informatiepagina.
Heb ik een bouwvergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen?
Dit hangt af van de gemeente waar je woont. In veel gevallen zal het niet nodig zijn om een vergunning aan te vragen. Je zult echter zelf na moeten gaan of zonnepanelen in het bestemmingsplan van de lokale gemeente passen. Je kunt met de vergunningcheck op de site van het Omgevingsloket controleren of je een vergunning aan moet vragen.
Wat zijn energiehubs?
Een energiehub is een vorm van samenwerking tussen bedrijven, particulieren en energieproviders. Bij deze samenwerking wordt zo veel mogelijk het verbruik, de opslagcapaciteit en het opwekvermogen op elkaar afgestemd. De samenwerking wordt geleid door een rechtspersoon, die alle betrokken partijen vertegenwoordigt.
Energiehubs zullen in de toekomst een steeds grotere rol gaan spelen. Deze organisaties helpen met de transitie naar duurzame energie en het tegengaan van netcongestie. De Rijksoverheid heeft meer informatie over samenwerking door middel van energiehubs.
Vraag gratis offertes aan
Denk je na over de aanschaf van zonnepanelen? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan. Aan de hand van je adres krijg je binnen enkele minuten tot vier offertes van bedrijven in jouw buurt toegestuurd. Zo vind je altijd de installateur die bij jou past.