Een stappenplan voor traprenovatie
Ben je een traprenovatie van plan? Het renoveren van je trap is meestal een behoorlijke klus. Daarom geeft Offertevergelijker je in deze blog een stappenplan. Ons stappenplan bestaat uit een voorbereiding, de renovatie zelf en een afwerking. Zo krijg je meer inzicht in wat er allemaal komt kijken bij jouw traprenovatie.
Stap 1: de voorbereiding
Een goed begin is het halve werk. Een strakke voorbereiding helpt namelijk enorm bij deze klus. De volgende stappen zijn dan ook bedoeld ter voorbereiding.
- Inspecteer de huidige trap
- Zelf doen of een vakman inschakelen?
- Vergelijk offertes van leveranciers
- Selecteer het materiaal
Inspecteer de huidige trap
Hoe is de bestaande trap er nu aan toe? Wat zijn aandachtspunten als je deze trap gaat renoveren? Wat wil je verbeteren aan de trap? Zaken waar je op moet letten zijn onder andere scheuren in de treden, de stevigheid van trapleuningen of aanwijzingen voor houtrot of schimmel. Krakende treden kunnen wijzen op problemen met de structuur.
Zelf doen of een vakman inschakelen?
Als je weet wat er met de trap moet gebeuren, kun je de keuze tussen een aannemer of doe-het-zelf maken. Als je handig bent, is een goedkope doe-het-zelf-traprenovatie mogelijk. Een professionele aannemer geeft echter gegarandeerd goed resultaat en heeft bovendien alle benodigde middelen in huis.
Vergelijk offertes van leveranciers
Het loont om voor de traprenovatie offertes van verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Als je de traprenovatie zelf uitvoert, ben je goedkoper uit als je door middel van offertes de meest voordelige materiaalprijzen weet te vinden. Als je de klus uitbesteedt, kun je met ons platform de beste installatiebedrijven in jouw regio vinden.
Selecteer het materiaal
Voor de nieuwe trap moet een keuze voor het materiaal worden gemaakt. Materialen die vaak gebruikt worden zijn hout, laminaat, tapijt en PVC. Elk materiaal heeft eigen voor- en nadelen qua onderhoud, duurzaamheid en esthetiek.
Hout heeft bijvoorbeeld een mooie natuurlijke uitstraling, maar is ook vatbaar voor houtrot en schimmels.
PVC is erg veelzijdig. Met PVC is bijvoorbeeld een traprenovatie met betonlook mogelijk. Het nadeel van PVC is dan weer dat dit materiaal slijtagegevoelig is.
Laminaat is naar verhouding goedkoop en is slijtvast. Het nadeel van laminaat is wel dat dit erg glad materiaal is en dat treden van laminaat nogal gehorig kunnen zijn.
Tapijt als bekleding voelt prettig aan en is de ideale manier om versleten treden aan het oog te onttrekken. Een nadeel van tapijttreden is alleen wel dat deze moeilijk schoon te houden zijn.
Stap 2: de traprenovatie
Na het kiezen voor de juiste installateur en het materiaal is het tijd voor de daadwerkelijke renovatie.
- Ondergrond voorbereiden
- Treden voorbereiden en installeren
- Stootborden installeren
Ondergrond voorbereiden
Om nieuwe treden te installeren moet de onderliggende trap goed voorbereid zijn. Uitstekende spijkers, lijmresten en andere resten van de vorige trap moeten worden verwijderd. Tijdens deze fase van de renovatie moeten ook problemen met de structuur van de trap worden aangepakt. Krakende treden of treden die niet goed waterpas staan, moeten nu worden verholpen.
Treden voorbereiden en installeren
De nieuwe treden moeten worden voorbereid. Ze moeten op maat worden gebracht en van bekleding worden voorzien. Hier komt nauwkeurig meetwerk bij kijken. Elke trede moet immers goed op de juiste positie in de trap aansluiten. Bij het installeren van de treden wordt van bovenaan de trap naar beneden gewerkt. De treden worden bevestigd met lijm, spijkers of schroeven.
Stootborden installeren
Indien nodig worden na het plaatsen van de treden ook de stootborden geïnstalleerd. Dit zijn de verticale planken die zich bij een open trap tussen de treden bevinden.
Stap 3: de afwerking
Als de treden zijn geplaatst kan de trap nog verder worden afgewerkt. De renovatie wordt nu afgerond.
- Schuren en afwerken
- Antislipstrips
- Opruimen en eindinspectie
Schuren en afwerken
De treden en stootborden kunnen nog glad worden geschuurd. In het geval van houten treden kunnen ze nog van lak of verf worden voorzien.
Antislipstrips
Bij gladde treden is het een goed idee om antislipstrips of trapmatten ("halve maantjes") aan te brengen. Dit zorgt voor extra grip op de traptreden, zodat de kans dat je uitglijdt en van de trap valt fors kleiner wordt. Dit is vooral een aanrader voor huishoudens met kleine kinderen of oudere mensen.
Opruimen en eindinspectie
Nu de trap volledig gerenoveerd is, kan het werk worden afgerond. Bouwafval kan worden verwijderd en de trap kan worden schoongemaakt. Als laatste inspectie moeten de treden en stootborden worden gecontroleerd. Een paar keer op en neer op de trap lopen leert je al snel of alles in orde is.
Veelgestelde vragen
Wat kost een traprenovatie?
De kosten van een traprenovatie variëren van € 1.000 tot € 5.000. Hoe complexer een traprenovatie is, des te duurder deze zal uitvallen. Een traprenovatie van een open trap is bijvoorbeeld goedkoper dan een trap met stootborden. Ook het gekozen materiaal heeft invloed op de prijs. Een traprenovatie met laminaat is bijvoorbeeld vaak iets goedkoper dan een traprenovatie met pvc.
Kijk ook op onze informatiepagina over de kosten van traprenovatie.
Hoe lang duurt een traprenovatie?
Een traprenovatie duurt ongeveer twee tot vijf dagen, afhankelijk van het materiaal en de omvang van de trap. Sommige bedrijven kunnen binnen één dag een trap renoveren.
Wat is beter, doe-het-zelf of een aannemer?
Een gespecialiseerd bedrijf inschakelen voor een traprenovatie geeft vaak een beter resultaat dan als je het zelf doet. Het maakt de renovatie echter ook een stuk duurder, aangezien je te maken krijgt met arbeidskosten.
Het nadeel van zelf renoveren is dat dit om veel tijd vraagt, zeker als je nooit eerder een klus als deze hebt uitgevoerd. Een aannemer heeft de middelen en knowhow om goed werk te leveren. Door offertes voor traprenovatie te vergelijken kun je snel een betrouwbaar bedrijf vinden.
Hoe onderhoud ik mijn trap na de renovatie?
Je onderhoudt de staat van je trap het beste door deze regelmatig te reinigen. Bij houten trappen en tapijtbekleding doe je dit met een stofzuiger. PVC en laminaat maak je het beste schoon met een lauwwarm sopje en allesreiniger, afwasmiddel of speciale PVC-reiniger. We raden af om agressieve schoonmaakmiddelen als chloor of ammoniak te gebruiken.
Vraag gratis offertes aan
Wil jij aan de slag met dit stappenplan voor traprenovatie? Het is dan belangrijk dat je hiervoor de juiste specialist inschakelt. Offertevergelijker helpt je hierbij. Door verschillende offertes naast elkaar te leggen maak je zo de beste keuze. Binnen enkele minuten vraag je gratis en vrijblijvend tot vier offertes aan van ervaren traprenovatiebedrijven die bij jou in de buurt werkzaam zijn.