04-12-2023

Thuisbatterij en zonnepanelen combineren

Met zonnepanelen en een thuisbatterij kun je zelf opgewekte groene stroom tijdelijk opslaan. Wat zijn de voordelen van een thuisaccu voor zonnepanelen? En wat zijn de trends voor deze technologie? In deze blog vertellen we je meer over wat er bij zonnepanelen en een batterij komt kijken.

Hoe werkt een thuisbatterij met zonnepanelen?

zonnepanelen en thuisbatterij combineren

De energie van zonnepanelen komt in de vorm van gelijkstroom. Dit wordt opgewekt door de fotovoltaïsche cellen in de panelen, die op zonlicht reageren. De meeste huishoudelijke apparaten werken niet op gelijkstroom, maar op wisselstroom. De gelijkstroom moet daarom door een omvormer  in wisselstroom worden omgezet.

De wisselstroom gaat direct naar alle delen van het huis die de stroom nodig hebben. Als de hoeveelheid stroom groter dan nodig is, gaat het teveel aan stroom naar de batterij. Soms werken de zonnepanelen niet goed, omdat de zon niet meer schijnt. 's Avonds, 's nachts of bij bewolkt weer kan zodoende de stroom in de batterij worden gebruikt.

De voordelen

Batterij opslag voor zonnepanelen heeft een aantal voordelen. Ten eerste maak je hierdoor minder gebruik van het stroomnet. Dankzij zonnestroomopslag wordt het energienetwerk minder belast en blijft het beter stabiel. Dit is met name handig tijdens de piekuren in de avond.

Besparen op kosten

Ook bespaart dit op de energierekening. Je neemt immers minder energie af als je gebruik maakt van zelf opgeslagen energie. Vooral in de toekomst zal dit een belangrijke reden zijn om in thuisbatterijen te investeren. Als de energieprijzen toe blijven nemen is bijvoorbeeld elektrische verwarming met zonnepanelen en een thuisbatterij een duurzaam alternatief voor een CV-ketel.

Je eigen noodaggregaat

Verder vormt een thuisbatterij een soort noodaggregaat. Als er in jouw wijk een stroomstoring plaatsvindt, heb jij dankzij de thuisbatterij nog steeds stroom.

De kosten van zonnepanelen en een thuisbatterij

Een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen is een forse investering. Je moet rekening houden met een bedrag van ongeveer € 4.000 tot € 5.000 voor een lithium-ionbatterij van 6kWh. Daar komen dan nog extra kosten bij, zoals installatiekosten en de prijs van een omvormer.

Mogelijkheden voor subsidies

Er zijn op dit moment geen subsidies beschikbaar voor thuisbatterijen. Er zijn wel subsidies voor zonnepanelen, al is dit op gemeentelijk niveau. Ook zijn er landelijke regelingen die een investering in zonnepanelen stimuleren. Zo hoeft er over zonnepanelen geen BTW te worden betaald.

De toekomst van thuisbatterijen

Thuisbatterijen maken een opmars. Met name in Europese landen als Duitsland en Italië komen er steeds meer apparaten voor energieopslag op de markt. De energieprijzen zijn in de afgelopen jaren steeds meer gestegen. Ook dit is een aanjagende factor voor het gebruik van thuisbatterijen.

Nieuwe technologie

Thuisbatterijen worden steeds efficiënter, duurzamer en veiliger. Op dit moment is de lithium-ion batterij het meest in gebruik. Er wordt echter al hard gewerkt aan de opvolger van deze batterij. De natriumaccu is bijvoorbeeld een batterij die in tegenstelling tot oudere batterijsoorten geen gebruik meer maakt van grondstoffen als lithium, nikkel of kobalt. Dat maakt de natriumaccu goedkoper, duurzamer en makkelijker te recyclen.

Salderingsregeling

De toekomst van thuisbatterijen en zonnepanelen is niet alleen afhankelijk van technologie. Er zijn ook maatschappelijke redenen waarom de rol van de thuisbatterij kan veranderen. Een van die redenen is de salderingsregeling. Of liever gezegd, het verdwijnen hiervan.

Wat is de salderingsregeling?

De salderingsregeling houdt in dat je zelf gegenereerde elektriciteit teruglevert aan het energiebedrijf. Je krijgt vervolgens een vergoeding voor jouw bijdrage, die in mindering wordt gebracht op je maandelijkse energierekening. Zo lang de salderingsregeling van kracht blijft, is het eigenlijk minder aantrekkelijk om in een thuisbatterij te investeren.

Het einde van de salderingsregeling?

Maar wat als de salderingsregel wegvalt? Het lijkt erop dat de Nederlandse overheid de salderingsregeling in de komende jaren af wil schaffen. Hoewel het nog niet officieel is, zijn er plannen om vanaf 2025 beetje bij beetje deze regeling af te bouwen. Met 2031 zou de salderingsregeling dan volledig zijn verdwenen.

De thuisbatterij als logisch vervolg

Als deze plannen worden uitgevoerd, krijg je dus met 2031 niets meer voor jouw overtollige energie. Op dat moment is de thuisbatterij een logische volgende stap. Door de extra verkregen energie op te slaan en later zelf te gebruiken bespaar je op netstroom. Je krijgt zo alsnog een lagere energierekening.

Veelgestelde vragen

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een thuisbatterij?

Voor een zonnepaneel met een energieopbrengst van 1 kWp heb je een batterij nodig met een capaciteit van tussen de 1 en 1,5 kWh. Veel huizen hebben een zonnepaneleninstallatie van 4 kWp. Hiervoor zou je dan een thuisbatterij nodig hebben met een capaciteit van 4 tot 6 kWh.

Dit zijn echter schattingen. Een installatiebedrijf zal eerst naar jouw persoonlijke situatie kijken, voordat een offerte voor een batterij voor zonnepanelen wordt opgesteld.

Hoe lang houdt een thuisbatterij elektriciteit vast?

Een thuisbatterij kan stroom een paar dagen opslaan. Het is op dit moment helaas nog niet mogelijk om de overtollige stroom van de zomer te bewaren voor de wintermaanden.

Wat is de levensduur van zonnepanelen en thuisaccu’s?

De levensduur van een thuisaccu is ongeveer 15 jaar. Zonnepanelen gaan bij goed onderhoud ongeveer 25 jaar mee.

Heb ik met een accu voor zonnepanelen nog steeds netstroom nodig?

Waarschijnlijk wel. Omdat de opslag van stroom met een thuisbatterij nog beperkt is, zul je met name in de winterperiode afhankelijk zijn van netstroom.

Vergelijk offertes voor thuisbatterijen

Wil je weten wat voor jou de mogelijkheden voor thuisbatterijen en zonnepanelen zijn? Via Offertevergelijker vraag je binnen vijf minuten vrijblijvend tot vier offertes aan van lokale bedrijven.

Geef mij gratis offertes

  • Offertevergelijker is sinds 2017 actief als vergelijkingssite voor klussen, installaties en services. Met een netwerk van meer dan 600 bedrijven kunnen wij de meest geschikte offertes binnen jouw regio laten zien. Dankzij onze partners hebben we expertise over alles van zonnepanelen tot kunststof kozijnen.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media