08-08-2024

Vijf fabels over zonnepanelen ontkracht

Nadelen van zonnepanelen kunnen een reden zijn om niet in zonnepanelen te investeren. Maar kloppen die nadelen wel? In deze blog kijken we naar wat hardnekkige onwaarheden over zonnepanelen en geven we aan wat er niet aan klopt.

Feit of fabel?

Vijf fabels over zonnepanelen | Offertevergelijker

De volgende beweringen worden wel eens gedaan met betrekking tot zonnepanelen. In sommige gevallen zijn deze pertinent niet waar. In andere gevallen worden ze schromelijk overdreven. Lees verder om te zien wat wel of niet klopt aan deze vermeende nadelen.

"Zonnepanelen werken alleen in de zomer"

Zonnepanelen leveren meer energie op in de zomer dan in de winter. Maar dat betekent niet dat in de winter geen zonnestroom kan worden verkregen.

De verminderde werking heeft een hele praktische reden. Zonnepanelen hebben licht nodig. In de zomer zijn de dagen langer, waardoor de panelen langer door kunnen werken. In de winter wordt het vroeg donker en is er dus minder zonlicht op de dag om zonne-energie te genereren. Maar zonnepanelen werken alsnog door. Ook in de winter wordt groene stroom geleverd.

De verminderde werking heeft niets te maken met de koudere temperaturen van de winter. Zonnepanelen werken op licht en niet op warmte. Dit is ook de reden waarom zonnepanelen bij grijze regenachtige dagen in principe nog goed actief zijn. Alleen bij een volledig gebrek aan zonlicht (of beter gezegd: 's nachts) kunnen zonnepanelen hun ding niet doen.

"Zonder salderingsregeling zijn zonnepanelen niet rendabel"

De salderingsregeling houdt in dat je groene stroom terug kunt leveren aan de energieprovider. Dit gaat dan om energie die je met je eigen panelen hebt opgewekt, maar die je niet zelf kunt gebruiken. De teruggeleverde energie wordt verrekend met de energie die je van de provider afneemt. Daardoor krijg je onder de streep een lagere energierekening.

Deze regeling was een belangrijke reden waarom zonnepanelen lange tijd zo aantrekkelijk waren. Helaas voor particulieren wordt de regeling binnenkort waarschijnlijk afgeschaft. Het huidige kabinet is van plan om met 2027 met deze regeling te stoppen. Het financiële voordeel van saldering valt daardoor weg. Een gevolg hiervan is dat de terugverdientijd van zonnepanelen van 4 tot 5 jaar naar 9 tot 10 jaar wordt verlengd.

Jammer? Ja. Maar dat betekent niet dat zonnepanelen daardoor niet meer rendabel zijn. Het financiële voordeel wordt kleiner, maar verdwijnt niet. Met zonne-energie bespaar je nog steeds op energiekosten door hoge prijzen op de markt te omzeilen. In de toekomst zal het interessanter worden om in een goede thuisbatterij te investeren, zodat je nog meer voordeel uit groene stroom haalt.

Vijf onwaarheden van zonnepanelen | Offertevergelijker

"Zonnepanelen schoonmaken is duur en kost tijd"

Dat het duur en tijdrovend zou zijn om zonnepanelen te reinigen is onzin. Het enige wat soms moet gebeuren om de werking optimaal te houden is een jaarlijkse schoonmaakbeurt. Dit kun je het beste door het installatiebedrijf laten doen.

Afgezien van deze sporadische schoonmaakbeurt zijn er praktisch geen maatregelen die voor onderhoud moeten worden genomen. Zonnepanelen hebben geen bewegende onderdelen die slijtagegevoelig zijn. Ook zijn de panelen goed bestand tegen sneeuw en regen.

"Zonnepanelen kunnen het dak beschadigen"

Soms kan het gebeuren dat er bij de installatie van zonnepanelen schade aan het dak ontstaat. Dit komt echter altijd door gebrek aan expertise of ervaring. Een bona fide installatiebedrijf zal werken met montagesystemen die ervoor zorgen dat de daken beschermd blijven.

Daarom raden we het zelf plaatsen van zonnepanelen af. Mocht het installatiebedrijf tijdens het plaatsen alsnog fouten maken, kan het bedrijf aansprakelijk worden gesteld.

"Zonnepanelen zijn niet duurzaam"

Zonnepanelen zouden niet goed voor het milieu zijn, omdat bij de productie van de panelen gebruik wordt gemaakt van fossiele brandstoffen en metaal dat door exploitatieve mijnbouw wordt verkregen. Ook zouden zonnepanelen niet lang meegaan en niet gerecycled kunnen worden.

De productie van zonnepanelen gaat inderdaad gepaard met CO2-uitstoot, net zoals praktisch alle andere vormen van productie. De zonnepanelen die eenmaal in gebruik worden genomen compenseren echter ruimschoots voor deze CO2-voetafdruk. 95% van alle CO2-uitstoot die met zonnepanelen gepaard gaat, ontstaat tijdens de productiefase. Daarna is de CO2-uitstoot minimaal.

De vermeende korte levensduur en het idee dat de panelen niet recyclebaar zouden zijn, zijn fabels. Zonnepanelen gaan gemiddeld ruim 25 jaar mee. Als een zonnepaneel niet langer nog bruikbaar is, wordt deze zoveel mogelijk gerecycled. Maar liefst 93% van het paneelgewicht wordt hergebruikt.

Fabels en feiten over zonnepanelen | Offertevergelijker

Veelgestelde vragen

Kan ik subsidie voor zonnepanelen aanvragen?

Er is op dit moment geen subsidie voor de aanschaf van zonnepanelen mogelijk. Wel kun je een Energiebesparingslening aanvragen. Via het Nationaal Warmtefonds van de Rijksoverheid kan deze 0% lening worden aangevraagd. De lening is specifiek bedoeld om energiebesparende maatregelen te financieren. Hier vallen ook zonnepanelen onder.

Kan ik zonnepanelen huren in plaats van kopen?

Ja, je kunt zonnepanelen ook huren. Dit is met name handig als je slechts tijdelijk op een bepaalde locatie woont. Je kunt via Offertevergelijker verschillende bedrijven met elkaar vergelijken die huurovereenkomsten voor zonnepanelen aanbieden.

Wat is netcongestie?

Netcongestie is overbelasting van het stroomnetwerk. Doordat er te veel energie over het netwerk moet worden verplaatst, ontstaan er problemen op het netwerk, zoals tijdelijke blackouts. Deze overbelasting kan ontstaan als de vraag naar energie te groot wordt, maar ook als het aanbod aan energie de capaciteit van het netwerk overstijgt. Dat laatste gebeurt onder andere als te veel groene stroom tegelijkertijd wordt gegenereerd.

Netcongestie is op dit moment een grote uitdaging voor de Nederlandse energiemarkt. Het is een reden waarom sommige energieproviders terugleverkosten bij zonnepanelen in rekening brengen en waarom panelen soms tijdelijk worden uitgeschakeld. De nieuwste generatie zonnepanelen is hier echter op voorbereid. Door middel van slimme omvormers stoppen zonnepanelen automatisch als overbelasting van het netwerk op de loer ligt.

Wat is het ideale dak voor zonnepanelen?

Een ideaal dak voor zonnepanelen heeft een hoek van rond de 35 graden en is gericht op het zuiden. Als de hoek van het dak hiervan afwijkt of het dak niet precies op het zuiden gericht staat, kan de energieopbrengst met 5% tot 10% lager uitvallen. Dit geeft echter nog steeds een aantrekkelijk rendement en is daarom geen reden om van zonnepanelen af te zien.

Bij platte daken kunnen de panelen door metalen beugels in de juiste hoek en richting worden geplaatst.

Wanneer is een dak niet geschikt voor zonnepanelen?

Redenen om wel van zonnepanelen op het dak af te zien zijn een dak dat het gewicht niet kan houden, brandgevaarlijke rieten dakbedekking of een situatie waarin door schaduw of omringende gebouwen duidelijk te weinig direct zonlicht op het dak terechtkomt.

Nadelen van zonnepanelen, wat is waar? | Offertevergelijker

Vraag gratis offertes aan

Wil je zonnepanelen installeren? Het loont dan de moeite om verschillende installatiebedrijven met elkaar te vergelijken. Via Offertevergelijker kun je zonder enige moeite offertes naast elkaar leggen en zo de beste optie voor jouw nieuwe zonnepanelen kiezen. Binnen enkele minuten krijg je gratis en vrijblijvend tot vier offertes toegestuurd.

Stuur mij gratis offertes

  • Offertevergelijker is sinds 2017 actief als vergelijkingssite voor klussen, installaties en services. Met een netwerk van meer dan 600 bedrijven kunnen wij de meest geschikte offertes binnen jouw regio laten zien. Dankzij onze partners hebben we expertise over alles van zonnepanelen tot kunststof kozijnen.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media