04-04-2024

Waar let je op als je een energiecontract afsluit?

Een nieuw energiecontract afsluiten wordt steeds moeilijker. Er zijn namelijk heel veel keuzes die je moet maken. Door al die keuzes is het onduidelijk hoe je een goedkoop energiecontract af kunt sluiten. Hoe vind je je weg door het oerwoud aan aanbiedingen? Daarover lees je meer in deze blog.

Keuzestress

Energie is steeds duurder geworden. Zaken zoals de oorlog in Oekraïne hebben geleid tot een energiecrisis, met een piek in prijzen rond de zomer van 2022. Die piek ligt achter ons, maar onzekerheid op de markt blijft. Een bewuste keuze voor een energieprovider is daarom vooral nu erg belangrijk.

Maar zo makkelijk is die bewuste keuze niet. Er zijn enorm veel opties waaruit kan worden gekozen. Wil je een vast of variabel energiecontract? Wil je een contractduur van 1 jaar of wil je een meerjarig energiecontract?

Veel energieleveranciers rekenen bovendien eigen extra kosten, maar hanteren ook bonussen voor iedereen die zich bij het bedrijf aansluit. Er zijn dus veel variabelen als je wilt overstappen. 

Waar je op moet letten als je een energiebedrijf kiest

Als je van plan bent om over te stappen van energieprovider, zijn dit de zaken waar je in ieder geval op moet letten:

  • Het soort energiecontract
  • De tarieven
  • De contractduur
  • Voorwaarden en extra kosten
  • Meterregistratie

Het soort energiecontract

Energiecontract afsluiten waar let je op offerte vergelijken

Er zijn globaal drie soorten energiecontracten. Dit zijn een vast energiecontract, een variabel energiecontract en een dynamisch energiecontract.

Bij een vast energiecontract betaal je voor de duur van de overeenkomst een vaste prijs voor de energie die je verbruikt. Het tarief van het contract staat dus vast. Dit zorgt voor meer zekerheid, omdat je qua prijs altijd weet waar je aan toe bent.

Bij een variabel energiecontract wordt de prijs tijdens de duur van de overeenkomst meerdere keren aangepast. Dit gebeurt bijvoorbeeld om de zes maanden. Er worden bij een variabel contract vaak lagere prijzen gehanteerd dan bij een vast contract. Het nadeel is wel dat er minder zekerheid over de prijzen is.

Bij een dynamisch energiecontract wordt het tarief altijd gekoppeld aan de actuele energieprijzen. Dit betekent dat de tarieven van uur tot uur kunnen wisselen. Omdat in de avond bijvoorbeeld doorgaans meer stroom wordt verbruikt, betaal je op dat moment een hoger tarief dan midden op de dag. Dat maakt de prijs van een dynamisch contract erg onzeker.

De tarieven

Elke provider hanteert eigen tarieven voor de energie die wordt geleverd. Het loont daarom om van verschillende bedrijven de energietarieven te vergelijken. Het tarief bestaat doorgaans uit een deel met stroomprijs en een deel met de gasprijs.

De contractduur

Als je een overeenkomst met een energieleverancier afsluit, geldt deze overeenkomst vaak voor een bepaalde tijd. De keuze voor een energiecontract voor 1 of 3 jaar kan een verschil in tarief betekenen.

Een vast 3 jarig energiecontract heeft in sommige gevallen bijvoorbeeld een hoger tarief. De reden hiervoor is omdat de langere duur ervoor zorgt dat het tarief stabiel wordt gehouden.

Aan de andere kant kunnen tarieven voor een meerjarig contract ook juist lager zijn. De energieprovider beloont je op deze manier voor het feit dat je jezelf voor langere tijd aan de provider verbindt.

Voorwaarden en extra kosten

Elke energieprovider heeft eigen regels. Als je als klant een energiecontract tekent, geef je aan dat je met deze regels akkoord gaat. De voorwaarden kunnen onder andere betekenen dat je extra kosten moet betalen voor service of administratie. Ook zijn in de voorwaarden boetes opgenomen als je niet op tijd je rekening betaalt.

Belangrijk zijn de opzegvoorwaarden. Bij een meerjarig contract zullen de regels voor het opzeggen van de overeenkomst strenger zijn dan bij een kortlopend contract. Zo kunnen er opzegboetes worden gehanteerd. We raden aan om goed te informeren wat voor voorwaarden door de energieleverancier worden gesteld.

Meterregistratie

Om te bepalen hoeveel je aan energiekosten moet betalen, heeft het energiebedrijf de meterstanden voor elektriciteit en gas nodig. Net als bij de voorwaarden en extra kosten is het belangrijk dat duidelijk is hoe de meterregistratie wordt uitgevoerd.

Er kunnen namelijk verschillen zijn in de manieren waarop energieproviders de meterstanden vaststellen. Het was bij veel bedrijven lang gebruikelijk dat je als gebruiker zelf verantwoordelijk was voor het noteren van de meterstanden. Je vulde dan op een formulier van het energiebedrijf de meterstanden in. Het formulier werd vervolgens met de post naar het energiebedrijf gestuurd.

Veel bedrijven hebben inmiddels het invulformulier gedigitaliseerd. Je kunt dan de meterstanden online doorgeven door middel van een website of app.

Steeds meer energiebedrijven installeren slimme meters. Met een slimme meter worden de meterstanden automatisch naar het energiebedrijf gestuurd. Het is dan niet meer nodig om zelf de meterstanden door te geven. Je kunt vaak een digitaal overzicht aanvragen, waarop je het energieverbruik kunt teruglezen.

Veelgestelde vragen

Wat is de wettelijke bedenktijd voor een energiecontract?

Als je een energiecontract afsluit, heb je een bedenktijd van 14 dagen. De energieaanbieder is wettelijk verplicht om zich hieraan te houden. De periode van 14 dagen gaat in op het moment dat je het contract ondertekent. Zie hier voor meer informatie over de wettelijke bedenktijd.

Kan ik verhuizen met een energiecontract?

In veel gevallen kun je met behoud van het energiecontract van woning verhuizen. In hoeverre dit mogelijk is en de manier waarop dit gebeurt verschilt per energiebedrijf. Sommige energiebedrijven kunnen de verhuizing volledig voor je regelen, terwijl met andere aanbieders eerst goed moet worden overlegd.

We raden echter aan om ook kritisch naar het huidige energiecontract te kijken. Een verhuizing is een mooi moment om van provider over te stappen. Dit geldt met name als de nieuwe woning voorzien is van zonnepanelen. Overigens zal je wel rekening moeten houden met eventuele opzegboetes.

Hoe slim is een dynamisch energiecontract met zonnepanelen?

Zonnepanelen in combinatie met een dynamisch energiecontract geeft minder voordeel dan met een vast of variabel contract. Dit is wegens de salderingsregeling. Als je veel energie opwekt, kun je dit verrekenen met je energieleverancier.

Een dynamisch contract zal echter vaak ertoe leiden dat je bij het terugleveren van energie te maken hebt met lagere prijzen. Er is op dat moment immers een energieoverschot.

Er zijn manieren om dit nadeel op te vangen. Zo kun je met een thuisbatterij zelf opgewekte energie opslaan. Ook kun je het energieverbruik sturen door tijdens piekuren veel stroom te gebruiken of op strategische momenten je elektrische auto op te laden.

Energieleveranciers vergelijken

Ben je van plan om over te stappen van energiebedrijf? Offertevergelijker helpt met het kiezen van het juiste energiecontract. Als je online je postcode invult, krijg je direct een overzicht van alle providers die aan jouw adres kunnen leveren. Zo vind je altijd de beste opties.

Geef me een overzicht

 

  • Offertevergelijker is sinds 2017 actief als vergelijkingssite voor klussen, installaties en services. Met een netwerk van meer dan 600 bedrijven kunnen wij de meest geschikte offertes binnen jouw regio laten zien. Dankzij onze partners hebben we expertise over alles van zonnepanelen tot kunststof kozijnen.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media