01-10-2024

Wat is isolatie? Alles over woningisolatie

Woningisolatie is een manier om je woning beter op temperatuur te houden. Door je huis te isoleren zorg je ervoor dat de temperatuur in het huis niet zo onderhevig is aan de temperatuur in de open lucht. Wat is daar het voordeel van en welke isolatiemethodes zijn er zoal? Dat lees je in deze blog.

Waarom isolatie van je huis?

Om het hele jaar door een prettige temperatuur in huis te behouden, is het noodzakelijk om bij te verwarmen met de kachel. Zodra je stopt met verwarmen, koelt het snel af. De warme lucht trekt namelijk door muren, de vloer en het dak naar buiten. Bij slecht geïsoleerde huizen gaat maar liefst 70% van het totale energieverbruik naar het verwarmen van de woning. Met isolatie kun je dit percentage enorm omlaag schroeven.

Wat is isolatie? | Offertevergelijker

Wat is isolatie precies?

Isolatie is een eigenschap van materialen en zorgt ervoor dat de thermische energie (warmte) zo min mogelijk van de ene zijde naar de andere zijde kan trekken. Door het isoleren van bijvoorbeeld de muren of het dak gaat er veel minder warmte verloren. Daardoor hoef je minder te stoken en bespaar je veel geld op de energierekening.

Meest gebruikte isolatiemethodes

Een aantal van de meest gebruikte isolatiemethodes zijn als volgt:

  • Spouwmuurisolatie
  • Vloerisolatie
  • Dakisolatie

Spouwmuurisolatie

Huizen met een bouwjaar tussen 1920 en 1976 zijn gebouwd met een zogenaamde spouwmuur, maar zonder spouwmuurisolatie. Een spouwmuur bestaat uit een binnen- en buitenmuur met daar tussenin een luchtruimte, de spouw. Als de gevel in goede staat is en de spouw schoon is, kan deze worden gevuld met isolatiemateriaal. Deze methode biedt veel voordelen en is dan ook erg populair.

Vloerisolatie

Vloerisolatie werkt als volgt: vanuit de kruipruimte wordt de onderkant van de vloer bedekt met isolatiemateriaal. Doordat vocht en kou niet meer door de vloer omhoog kunnen trekken, stijgt het wooncomfort aanzienlijk, wordt de vloer tot wel 4 graden warmer en hoef je minder te stoken.

Vloerisolatie is overigens niet hetzelfde als bodemisolatie. Bij bodemisolatie wordt een isolerende laag op de bodem van de kruipruimte aangebracht. Isolatie van de kruipruimte zorgt ervoor dat er minder vocht het huis in trekt.

Dakisolatie

Een niet goed geïsoleerd dak zorgt voor een warmteverlies van wel 30%. Het isoleren van het dak levert dan ook een mooie energiebesparing op. Er zijn verschillende methodes om het dak te isoleren. Zo kun je de isolatie onder de dakpannen aan laten brengen (warm dak) of aan de binnenkant van de woning (koud dak). Beiden hebben zo hun eigen voor- en nadelen.

Alles over woningisolatie | Offertevergelijker

Meest gebruikte isolatiematerialen

De volgende materialen worden vaak gebruikt voor woningisolatie:

  • PIR isolatie
  • Spuitisolatie
  • EPS isolatie
  • Glaswol isolatie

PIR isolatie

Een van de bekendste isolatiematerialen zijn misschien wel isolatieplaten van polyisocyanuraat, oftewel PIR. PIR platen zijn gemaakt van hardschuim. Dit materiaal heeft een hoge isolatiewaarde, die ook goed werkt als de dikte van het materiaal beperkt blijft. Isolatieplaten worden vaak ingezet als vloer- en dakisolatie.

Spuitisolatie 

Een snelle en efficiënte manier van isoleren is door middel van spuitisolatie. Door bijvoorbeeld de onderkant van de vloer vanuit de kruipruimte te bespuiten met isolatiemateriaal, weet je zeker dat er een luchtdicht geheel ontstaat. Spuitisolatie sluit namelijk naadloos op elkaar aan en geeft hierdoor het optimale effect.

EPS isolatie

Om plekken te isoleren waar je nauwelijks bij kunt komen, is inblaasisolatie met EPS parels de ideale oplossing. Een goed voorbeeld hiervan is bij spouwmuren. Denk aan de spouwmuren. Via kleine boorgaatjes in de voegen worden EPS parels in de spouwmuur gespoten. EPS parels gemaakt van geëxpandeerd polystyreen. Dat is een milieuvriendelijke kunststof met een goed isolerende werking.

Glaswol-isolatie

Net als isolatie met EPS-parels kan een minerale wol als glaswol in een spouwmuur worden geblazen. Glaswol kan ook als matten tegen hellende daken worden geplaatst. Glaswol is niet alleen geschikt voor thermische isolatie. Met dit materiaal kun je ook goed geluid isoleren, wat ideaal is in bijvoorbeeld stadscentra.

Huis isoleren | Offertevergelijker

Isolatiewaardes

Om de isolatiewaarde van isolatiemateriaal aan te duiden, worden er verschillende waardes aangehouden. De bekendste en meest relevante waardes zijn de lambda-, R en RC-waardes.

Lambda waarde isolatie

De lambda-waarde zegt iets over de warmtegeleiding van een materiaal. Hoe lager deze waarde, hoe beter het materiaal isoleert. De lambda-waarde houdt geen rekening met de dikte van het isolatiemateriaal. Een dunne laag isolatie met hoge lambda-waarde kan daardoor nog steeds onvoldoende isoleren.

R-waarde isolatie

Om de isolatiewaarde aan te geven van een bepaald type isolatie inclusief de dikte, is er de R-waarde. Deze wordt berekend door de dikte van het materiaal te delen door de lambda waarde. Hierbij geldt: hoe hoger de R-waarde, hoe beter het materiaal isoleert.

Rc-waarde isolatie

De Rc-waarde lijkt op de R-waarde. Ook dit is een indicatie van hoe goed warmte wordt geïsoleerd. Het verschil is echter dat de Rc-waarde aangeeft hoe goed een gebouw is geïsoleerd. Rc staat dan ook voor Resistance Construction. Bij nieuwbouw zal de Rc-waarde meestal rond de 4 tot 6 m²K/W liggen. Bij oudere gebouwen zit dit rond de 2,5 m²K/W. Bij deze gebouwen is het vaak slim om te isoleren.

Voordelen goede isolatie

Het na-isoleren van de woning is niet voor niets enorm populair. Het biedt erg veel voordelen. Ten eerste stijgt het wooncomfort direct dankzij de hogere temperatuur. Daarnaast bespaar je jaarlijks veel geld aan stookkosten. Afhankelijk van het soort isolatie loopt deze besparing op tot wel € 700 per jaar! Ten slotte draagt een goed geïsoleerd huis bij aan een beter milieu. Hoe minder gas jouw woning verbruikt, hoe minder CO2-uitstoot.

Beter wonen dankzij isolatie | Offertevergelijker

Veelgestelde vragen

Wat kost woningisolatie?

De kosten van woningisolatie zijn afhankelijk van welk deel van het huis je gaat isoleren, hoe moeilijk dit gaat zijn en wat voor materiaal je hiervoor gebruikt. We hebben op verschillende informatiepagina's de kosten per isolatiemaatregel op een rijtje gezet. Je leest bijvoorbeeld op deze informatiepagina meer over de kosten van spouwmuurisolatie.

Wat is m²K/W? 

Met m²K/W wordt vierkante meter Kelvin per Watt bedoeld. Dit is een meeteenheid die de isolatiewaarde van een materiaal aangeeft. Hoe beter een materiaal warmte tegenhoudt, hoe hoger deze meeteenheid uitvalt. Voor nieuwbouw is een R waarde van 6 m²K/W de standaard voor dakisolatie.

Wat is de beste isolatie voor een huis?

De beste isolatie voor een huis is per huis verschillend. Over het algemeen is dakisolatie een goed idee, omdat veel warmte via het dak uit het huis ontsnapt. De exacte manier waarop het dak het beste kan worden geïsoleerd verschilt echter vaak.

In veel gevallen is spouwmuurisolatie aan te raden. De muren van een huis moeten hier echter wel geschikt voor zijn, omdat spouwmuurisolatie anders kan leiden tot vochtproblemen zoals schimmels.

Vloerisolatie is vaak een goede manier om een fijne temperatuur in huis te krijgen. Vloerisolatie werkt over het algemeen beter dan bodemisolatie. Maar niet elke vloer leent zich voor vloerisolatie. Bij een ongeschikte vloer is isolatie van de kruipruimte door middel van een bodemlaag een beter idee.

Heeft woningisolatie in de zomer enige nut?

Ja, ook in de zomer is woningisolatie een goed idee. Isolatie maakt in principe een huis niet warmer, maar houdt de temperatuur in huis vast. In de winter is er vaak een verschil in temperatuur in de zin dat het huis warmer is dan de temperatuur buiten. De isolatie houdt dit verschil in stand.

In een warme zomer heb je misschien liever dat je huis wat koeler is dan de buitenlucht. Ook in dat geval is isolatie handig. Er is dan immers nog steeds een temperatuurverschil. De isolatie zorgt ervoor dat de koelte in huis wordt bewaard en de warmte van buiten wordt tegengehouden.

Vergelijk offertes voor woningisolatie

Vergelijk gratis offertes

Ben je benieuwd hoeveel jij kan besparen met goede isolatie? Vraag dan nu gratis offertes aan voor spouwmuurisolatie, vloerisolatie of dakisolatie. Wij helpen je om de goedkoopste opties te vinden voor jouw isolatieklus. Binnen enkele minuten krijg je tot vier offertes gratis en vrijblijvend toegestuurd. Lokale bedrijven geven advies op maat voor jouw woning.

Stuur mij gratis offertes voor spouwmuurisolatie

Stuur mij gratis offertes voor vloerisolatie

Stuur mij gratis offertes voor dakisolatie

 

  • Offertevergelijker is sinds 2017 actief als vergelijkingssite voor klussen, installaties en services. Met een netwerk van meer dan 600 bedrijven kunnen wij de meest geschikte offertes binnen jouw regio laten zien. Dankzij onze partners hebben we expertise over alles van zonnepanelen tot kunststof kozijnen.

Reacties

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media