Wat verandert er voor zonnepanelen in 2025?
Investeren in zonnepanelen kende de laatste jaren een sterke groei in populariteit. De verwachting is dat in 2025 zonnepanelen nog altijd de investering waard zijn. Met stijgende energieprijzen, strengere milieuregels en steeds meer technologische innovaties is het geen onlogische keuze. Maar helemaal hetzelfde zal het voor nieuwe of huidige eigenaars van zonnepanelen niet zijn. In deze blog lees je wat er in 2025 voor zonnepanelen verandert. Zo ben je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en weet je waar je op moet letten bij het zoeken van de juiste aanbieder voor zonnepanelen.
Einde van de salderingsregeling (zoals je die kent)
Een van de grootste veranderingen voor zonnepanelen in 2025 is een verandering in de salderingsregeling. In het Belastingplan 2025 heeft het Kabinet vastgesteld dat de salderingsregeling stopt per 1 januari 2027. De hoeveelheid stroom die eigenaren kunnen salderen wordt tot die tijd geleidelijk afgebouwd. Momenteel is het zo dat de opgewekte stroom die niet wordt gebruikt, teruggeleverd wordt aan het net. Middels deze regeling wordt de teruggeleverde stroom verrekend met het eigen verbruik. Alleen over het netto verbruik betaalt iemand energiebelasting, btw en verbruikskosten. Het terugleveren van stroom aan het net kan tot die tijd daarom voordelig zijn.
Hoewel de hoeveelheid stroom die men mag salderen geleidelijk afneemt, kan men in 2025 in verhouding juist iets meer salderen. Dit heeft te maken met de energiebelasting die minder snel daalt dan verwacht. Wanneer de belasting op stroom afneemt of toeneemt, heeft dit direct invloed op het salderen, en daarmee ook op de terugverdientijd van zonnepanelen. In 2025 kun je nog steeds terugleveren aan het net, maar houdt wel in gedachten dat je hier met de jaren minder voor terugkrijgt. Dit betekent dat er meer aandacht komt voor direct gebruik van zelf opgewekte energie. Denk bijvoorbeeld aan efficiënter gebruik of het opslaan van energie in een thuisbatterij.
Wat verandert aan de energiebelasting?
Jaarlijks worden er veranderingen in de energiebelasting voorspeld. Zo werd er voor 2025 een verlaging van de energiebelasting verwacht van 1,8 eurocent. In plaats van een daling van de energiebelasting van 10,88 eurocent naar 9,08 eurocent per kilowattuur, daalt deze in 2025 naar 10,15 eurocent per kilowattuur. Dat betekent dat de energiebelasting dus daalt met slechts 0,73 eurocent. De terugverdientijd kan hierdoor met enkele weken tot maanden worden ingekort, afhankelijk van ieders individuele situatie.
Kortere terugverdientijd
Hoewel een verlaging van de energiebelasting in algemene zin een langere terugverdientijd betekent, is dit in 2025 minder lang dan voorspeld. Het bedrag dat men bespaart per kilowattuur (kWh) wordt lager naarmate de belasting op betaalde stroom lager wordt. Het financiële voordeel neemt dus af. In 2025 is de financiële tegenslag en terugverdiend echter minder nadelig dan verwacht.
Betere zonnepanelen
Een grote en zeer positieve verandering voor zonnepanelen in 2025 is de kwaliteit van zonnepanelen. De technologie achter zonnepanelen ontwikkelt zich razendsnel. Steeds meer bedrijven raken meer en meer gespecialiseerd in het fabriceren van zonnepanelen. Dit resulteert in schaalvoordelen, technologische vooruitgang en een alsmaar groeiende vraag. Ook de installatie van zonnepanelen wordt efficiënter, waardoor zonnepanelen én de arbeidskosten lager worden. Kortom, het aanbod van zonnepanelen is in 2025 beter en groter. Zo kun je zelfs zonnepanelen uitkiezen die beter bij jouw woning passen, zoals indakpanelen die in je dak liggen in plaats van op het dak.
Hoger rendement
De techniek achter zonnepanelen wordt steeds beter, wat ervoor zorgt dat je meer stroom kunt opwekken tegen een lagere prijs. Het rendement van een zonnepaneel stijgt dus. Een gemiddeld zonnepaneel haalt momenteel een rendement van ongeveer 20%, maar dit percentage neemt steeds vaker toe. Innovaties zoals tandem zonnecellen bereiken al snel een stuk hoger rendement. Ook worden zonnepanelen steeds beter in het opwekken van energie bij bewolking of weinig uv-straling.
Wat verandert er niet?
In 2023 is de btw op zonnepanelen afgeschaft voor particulieren. Voorheen was de btw 21%, maar deze kon wel worden teruggevraagd via de Belastingdienst. Door de afschaffing hoef je geen belasting meer te betalen over de aanschaf van zonnepanelen. Mede hierdoor is het investeren in zonnepanelen zo populair geworden. Het btw-tarief van 0% blijft ook in 2025 staan. Wil je investeren in zonnepanelen, dan betaal je hier geen btw over. De verwachting is dat dit tarief de komende tijd op 0% blijft staan, waardoor zonnepanelen in 2025 nog altijd een financieel aantrekkelijke investering zijn.
Ben jij klaar voor 2025?
Zijn zonnepanelen in 2025 nog de investering waard? Wij denken van wel. Door de groeiende populariteit in zonnepanelen zijn er steeds meer aanbieders op de markt. Om de voordeligste aanbieder voor jou te kiezen, is het verstandig om alle mogelijke aanbieders goed te vergelijken. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Gebruik daarom Offertevergelijker en ontvang zonder moeite tot wel 4 offertes voor zonnepanelen. Offertevergelijker heeft betrouwbare experts in dienst die weten waar ze het over hebben. Zo geven wij jou onafhankelijk en deskundig advies over de aanschaf van zonnepanelen. Wat is de beste keuze voor jou? Ontdek het gratis en gemakkelijk. Neem contact met ons op en vergelijk snel alle offertes.