Bodemisolatie

  • Verhoogt het wooncomfort
  • Bespaart op de energierekening
  • Nu met hoge subsidie!

Bodemisolatie offertes vergelijken


Bodemisolatie is een isolatielaag, die op de vloer van een kruipruimte wordt aangebracht. Deze laag zorgt ervoor dat kou en vocht buiten de ruimte wordt gehouden. Maar wat zijn zoal de mogelijkheden voor deze vorm van isolatie? Met Offertevergelijker.nl vind je snel de beste specialist in jouw regio.

Vergelijk gratis offertes 

Waarom bodemisolatie?

Bodemisolatie offerte vergelijken

Bodemisolatie is net als vloerisolatie een manier om warmte beter in huis vast te houden. Bodemisolatie wordt specifiek gebruikt voor de kruipruimte van een gebouw. Maar wat is de reden dat je dit deel van het huis zou moeten isoleren?

Kruipruimte isoleren

De kruipruimte is een lage ruimte, die onder de begane grond van een huis te vinden is. Deze ruimte wordt doorgaans gebruikt om toegang te hebben tot allerlei leidingwerk, zoals warmte- of rioolleidingen. Omdat een kruipruimte verder normaal nooit wordt bezocht, is deze ruimte erg koud en vochtig.

Kou en vocht

Als de kou en vocht niet worden tegengegaan, kan dit tot problemen leiden. De kou trekt het bewoonde deel van het huis in, zodat er meer energie moet worden verbruikt om het huis warm te houden. Het vocht kan de staat van de kruipruimte aantasten, door bijvoorbeeld betonrot of schimmels. Daarom wordt bodemisolatie van de kruipruimte aangeraden.

Verschillende soorten bodemisolatie

Er zijn verschillende vormen van bodemisolatie. Alle vormen werken min of meer vanuit hetzelfde principe. Een isolerende laag zorgt ervoor dat vocht niet omhoog kan trekken. Dit zorgt ervoor dat luchtvochtigheid in de gehele woning wordt verminderd. Elke methode heeft voor- en nadelen. Laat je daarom goed informeren bij een specialist.  

Een aantal gebruikte vormen van bodemisolatie zijn als volgt:

  • Isolatieparels
  • Isolatieschelpen
  • Bodemfolie
  • Isolatiematrassen

Isolatieparels

Bodemisolatie parels zijn kleine balletjes van EPS (geëxpandeerd polystyreen), oftewel piepschuim. De parels worden gelijkmatig over de vloer van de kruipruimte aangebracht, zodat er een laag ontstaat van zo'n 30 centimeter. 

Het materiaal bestaat voor een groot deel uit lucht. Dit zorgt voor een licht gewicht en uitstekende isolerende eigenschappen. EPS is daarnaast vochtbestendig en gaat jarenlang mee. Bij water in de kruipruimte blijven de parels drijven, zonder dat ze hun werking verliezen. 

Isolatieschelpen

Isolatieschelpen bestaan uit kalk. Kalk zorgt ervoor dat vocht uit lucht wordt onttrokken. Daarom is dit materiaal bij uitstek geschikt als isolatie tegen vocht. Isolatieschelpen zijn 100% puur natuur. De schelpen worden gewonnen uit stranden, die met goed beleid op het gebied van duurzaamheid worden beheerd. 

Schelpen worden op dezelfde manier aangebracht als EPS-parels, tot een laag van ongeveer 30 centimeter. Wel is dit isolatiemateriaal relatief duur en weegt het zwaarder dan de parels. Daarbij zijn natuurlijke schelpen te zwaar om te drijven als de kruipruimte door omstandigheden vol water komt te staan. Natte schelpen verliezen hun isolerende werking. Er zijn ook kunststof schelpen, waarbij dit geen probleem meer is.

Bodemfolie

Met bodemfolie wordt een plastic laag aangebracht op de fundering van het huis. Het folie houdt optrekkend vocht en de ophoping van radongas tegen. Wat bodemfolie echter niet doet is warmte isoleren. Bodemfolie wordt daarom vaak gebruikt in combinatie met vloerisolatie. 

Isolatiematrassen

Isolatiematrassen zijn gemaakt van materiaal zoals EPS-parels, die in een plastic hoes zijn verpakt. De matrassen worden op de vloer van de kruipruimte geplaatst. Omdat de matrassen op maat worden gemaakt, passen ze goed in kleine ruimtes.

Vergelijk gratis offertes 

De kosten van bodemisolatie

De kosten van het isoleren van je kruipruimte zijn afhankelijk van verschillende factoren. Gemiddeld variëren de kosten van bodemisolatie per m2 tussen de € 25 en € 30. Voor de totale kosten moet je rekening houden met het materiaal, de grootte van de kruipruimte en de specialist die de bodemisolatie aanbrengt. Ook het soort huis maakt uit. Bodemisolatie voor een tussenwoning is goedkoper dan voor een vrijstaand huis. Hier lees je meer over de kosten van bodemisolatie.

Subsidie voor bodemisolatie

De landelijke overheid stimuleert het isoleren van huizen. Er worden zodoende subsidies en fiscale regelingen mogelijk gemaakt voor het aanbrengen van isolatie. Daarnaast worden ook verschillende subsidies verstrekt vanuit lokale gemeentes. Als huiseigenaar is het daarom de moeite waard om te informeren naar de mogelijkheden. 

Zelf bodemisolatie aanbrengen

Heb je ruime ervaring met zelf klussen in huis? Je kunt dan overwegen om bodemisolatie zelf aan te brengen. In het geval van EPS-parels leeg je zakken met het materiaal in de kruipruimte. Vervolgens zorg je met een bladblazer er voor dat de parels in een gelijke laag over de grond worden verspreid. 

Als er genoeg ruimte is, zijn isolatiematrassen makkelijker in het gebruik. De matrassen moeten simpelweg op de juiste manier worden neergelegd, waarbij je er voor moet zorgen dat er zo min mogelijk ruimte tussen de naden van de verschillende matrassen overblijft. 

Let wel, het is makkelijk om fouten te maken met bodemisolatie. Wil je zeker zijn van kwaliteit? Schakel dan een erkend vakman in.

Vergelijk gratis offertes 

Veelgestelde vragen

Wat is de beste bodemisolatie?

De beste vorm van bodemisolatie is afhankelijk van de kruipruimte. Omdat een laag isolatieschelpen vaak ruimte inneemt, is dit bij lage kruipruimtes bijvoorbeeld af te raden. Laat je daarom vooraf goed voorlichten door een bedrijf dat is gespecialiseerd in bodemisolatie. 

Bodemisolatie of vloerisolatie, wat is beter?

Bij vloerisolatie wordt de isolerende laag direct onder de vloer geplaatst. Er is daarom tussen de isolatielaag en de vloer geen lege ruimte, wat ervoor zorgt dat warmte beter in huis wordt gehouden. Bij bodemisolatie is die ruimte er nog wel. Die lege ruimte geeft warmteverlies. Zodoende is het rendement bij bodemisolatie lager dan bij vloerisolatie.

Is bodemisolatie zinvol?

Jazeker. Hoewel vloerisolatie efficiënter is op het gebied van het vasthouden van warmte, heeft bodemisolatie absoluut nut als het gaat om het tegengaan van vocht. Bovendien heeft bodemisolatie nog steeds effect als het gaat om het tegengaan van kou, ook al is dat minder dan bij vloerisolatie.

Is ventilatie in de kruipruimte nodig?

Ja, ook met bodemisolatie is ventilatie voor een kruipruimte aan te raden. Zonder ventilatie blijft de lucht in de ruimte stilstaan en zal deze alsnog vochtig worden. Ventilatie gebeurt vaak door middel van vloerventilatiekokers of renovatiekokers. Bij nieuwbouw herken je renovatiekokers aan het kleine rechthoekige rooster aan de onderzijde van een muur.

Vergelijk bodemisolatie offertes

Ben je benieuwd wat bodemisolatie voor jouw woning kan betekenen en welke kosten hieraan zijn verbonden? Doe dan direct een gratis en vrijblijvende offerteaanvraag via Offertevergelijker. Onze isolatiespecialisten vertellen je graag alles over de mogelijkheden en kosten. Door de offertes naast elkaar te leggen, zie je eenvoudig waar je de beste deal krijgt en bespaar je honderden euro's.

Vergelijk gratis offertes 

LinkedIn & FacebookVolg ons via social media