Thuisbatterij offertes vergelijken
Nadelen thuisbatterij
Kleven er aan een thuisbatterij nadelen? De markt voor thuisbatterijen is nog vrij jong. De technologie achter de thuisbatterij is nog volop in ontwikkeling. Er zijn dus zeker nog steeds uitdagingen als het op thuisbatterijen aankomt. Het is slim om hierop voorbereid te zijn. Lees daarom hier meer over de nadelen van thuisbatterijen.
Enkele nadelen
Thuisbatterijen zijn een uitkomst om efficiënter om te gaan met energie. Zeker in combinatie met zonnepanelen kun je veel voordeel halen uit het gebruik van een thuisaccu. Maar er zitten ook wat haken en ogen aan een thuisbatterij. Als je overweegt om in een thuisbatterij te investeren, let dan goed op de volgende eventuele uitdagingen.
- Hoge aanschafkosten
- Beperkte opslagcapaciteit
- Beperkte levensduur
- Productie is slecht voor het milieu
Hoge aanschafkosten
De kosten voor een thuisbatterij zijn vrij hoog. Een lithium-ion-batterij kost al gauw tussen de € 5.750 en € 7.750, inclusief omvormer en installatiekosten. Er zijn vooralsnog geen subsidies voor thuisbatterijen beschikbaar. Wel kun je tegen een aantrekkelijk tarief een lening bij het Nationaal Warmtefonds aanvragen om zo de thuisbatterij te financieren.
Beperkte opslagcapaciteit
Een volledig opgeladen thuisbatterij kan je huis enkele dagen van stroom voorzien. Het is dus niet mogelijk om bijvoorbeeld in de winter energie te gebruiken, die je in de zomer met je thuisaccu hebt opgeslagen.
De meerwaarde van een thuisbatterij ligt hem vooral in het feit dat je zo'n 60% meer gebruik maakt van groene stroom die je met eigen zonnepanelen hebt opgewekt. Maar die extra groene stroom wordt waarschijnlijk nog op de dag dat deze is gegenereerd door je huishouden verbruikt. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de zonnepanelen 's nachts niet werken, maar overdag wel de gelegenheid hebben gehad om de batterij op te laden.
Beperkte levensduur
Een thuisbatterij heeft een levensduur van tussen de 10 en 20 jaar, afhankelijk van de omstandigheden. In het ergste geval is de levensduur korter dan de terugverdienperiode van de thuisbatterij. In zo'n situatie is de aanschaf van een thuisbatterij niet aan te raden.
De beperkte levensduur komt doordat de kwaliteit van de batterij na verloop van tijd afneemt. Goed onderhoud kan de levensduur echter verlengen. Daarbij komt dat de technologische ontwikkelingen van thuisbatterijen elkaar in rap tempo opvolgen. Nieuwe generaties batterijen zijn efficiënter dankzij geautomatiseerde systemen en AI. Dit zorgt voor een langere levensduur.
Productie is milieubelastend
Het gebruik van een thuisbatterij zorgt ervoor dat groene stroom efficiënter wordt benut. Daarmee zorgt een thuisaccu voor meer duurzaamheid. Wat echter een stuk minder duurzaam is, is de productie van thuisbatterijen. Om een lithium-ion-thuisbatterij te creëren zijn metalen als kobalt, mangaan en nikkel nodig. Deze moeten door middel van mijnbouw worden gewonnen, wat een belasting voor het milieu is.
Wel kunnen verouderde thuisbatterijen worden gerecycled. De eerder genoemde metalen worden bijvoorbeeld vaak hergebruikt bij de productie van nieuwe batterijen.
Veelgestelde vragen
Wat is de terugverdientijd van een thuisbatterij?
De terugverdientijd van een thuisbatterij ligt ergens tussen de 5 en 10 jaar. Het is goed mogelijk dat door verschillende ontwikkelingen de terugverdientijd verandert.
Het afschaffen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zal bijvoorbeeld ervoor zorgen dat overtollige groene stroom niet meer met een energieprovider kan worden verrekend. Thuisbatterijen kunnen dan een uitkomst bieden voor de overtollige energie, zodat dit alsnog zelf kan worden verbruikt. Een gevolg hiervan zal dan ook zijn dat de terugverdientijd korter wordt.
Ook een eventuele BTW-teruggave bij aanschaf van een thuisbatterij zorgt ervoor dat de terugverdientijd fors korter wordt. Er is dan immers minder financiering voor de thuisaccu nodig.
Wat zijn de aankomende trends voor thuisbatterijen?
Een belangrijke trend voor thuisbatterijen is dat deze in de toekomst waarschijnlijk goedkoper gaan worden. De materiaalkosten nemen af, terwijl de technologie steeds beter wordt. De branche voor thuisbatterijen zal zich daarom sneller gaan ontwikkelen, wat zal leiden tot efficiëntere en beter betaalbare thuisaccu's. De afschaffing van de salderingsregeling zal leiden tot een stijging van de vraag. Thuisbatterijen worden kortom steeds aantrekkelijker voor particulieren.
Lees ook onze blog over de verwachte trends voor thuisbatterijen.
Hoeveel ruimte neemt een thuisbatterij in beslag?
Een thuisbatterij heeft de grootte van een wasmachine. Een thuisaccu met een capaciteit van rond de 10 kWh heeft vaak een gewicht van 100 kg. Kleinere batterijen die bijvoorbeeld een vermogen hebben van 3 kWh zullen eerder rond de 25 kg wegen en het formaat van een bierkrat hebben.
Als je een thuisbatterij laat installeren, moet je hier dus wel de plek voor hebben. Wegens het zware gewicht is niet elke muur geschikt voor de montage van een thuisaccu. Het installatiebedrijf geeft advies over waar jouw thuisbatterij het beste kan worden geplaatst.
Vraag gratis offertes aan
Ben je van plan om een thuisbatterij aan te schaffen? Door de offertes van verschillende leveranciers naast elkaar te leggen, ben je goedkoper uit. Offertevergelijker helpt je daarbij. Binnen enkele minuten krijg je gratis en vrijblijvend tot vier verschillende offertes van lokale bedrijven toegestuurd. Zo behaal je altijd het meeste voordeel!