Zonnepanelen offertes vergelijken
Zonnepanelen werking
Dat zonnepanelen stroom opwekken waarmee je thuis bijvoorbeeld je mobieltje kunt opladen, is algemeen bekend. Maar hoe de zonnepanelen werking precies in elkaar zit, is net wat lastiger. Op deze pagina leggen we je het graag in begrijpelijke taal uit.
Zonne-energie
Zonne-energie wordt in de vorm van warmte en licht uitgestraald door de zon. Op een mooie zonnige dag levert het zonlicht zo’n 1.000 watt aan energie per vierkante meter. Deze energie kan worden opgevangen door middel van zonnepanelen. En dat werkt alsvolgt...
Zonnepanelen werking
Zonnepanelen bestaan uit een heleboel zonnecellen, die in serie op het paneel zijn aangebracht. Deze cellen bestaan uit hele dunne laagjes silicium. Silicium wordt vervaardigd uit zand en heeft de eigenschap om licht om te zetten naar stroom. Zodra er licht (fotonen) op het silicium valt, gaan de elektronen in de zonnecellen stromen en ontstaat er een spanningsverschil tussen de lagen silicium. Dit spanningsverschil zorgt ervoor dat er stroom door de panelen gaat lopen.
Omvormer
De stroom die wordt opgewekt in de zonnepanelen heet gelijkstroom. Dit is nog niet bruikbaar in het dagelijkse huishouden. Hiervoor moet het eerst worden omgezet naar wisselstroom. Dit gebeurt middels de omvormer. Dit apart zorgt ervoor dat de spanning wordt omgevormd naar 230 volt, zodat het vervolgens bruikbaar is in huis. De omvormer wordt vaak dicht in de buurt van de panelen geplaatst voor de meest efficiënte werking.
Meer weten?
Wil je meer weten over de werking, mogelijkheden en kosten van zonnepanelen? Vraag dan eens gratis offertes aan via Offertevergelijker. Zo ontdek je eenvoudig alles wat je wilt weten over zonnepanelen en beslis je gemakkelijk of het de investering voor jou waard is.